Kritiserad upphandling gav ett bra slutresultat

Det blev ett bra elpris för kommunen i den uppmärksammade upphandlingen. Nu har alla analyser och avtal gåtts igenom och affären är komplett. Slutsumman visar att kommunen betalar 43,32 öre inklusive allt utom skatter och moms för elen de kommande åren.

Vimmerby2012-12-21 07:29

- Vi är nöjda å skattebetalarna vägnar, och vi har hela tiden tyckt att vi lyckats göra en riktigt bra affär, säger Bo Lennstam på kommunens fastighetsavdelning.
Kommunstyrelsen beslutade i fjol att gå ut på marknaden och göra en upphandling av el för den kommande perioden. Att leva upp till kraven i LOU, lagen om offentlig upphandling, var viktigare än att handla el hos det egna bolaget.

Fem anbud
Utifrån det beslutet tog ansvariga tjänstemän på teknik- och serviceförvaltningen kontakt med Inköpscentralen hos Sveriges kommuner- och landsting; SKI, som gjort upphandlingen och utvärderat anbuden tillsammans med en upphandlingskonsult för kommunens räkning. Fem bud kom in.
- Upphandlingen görs inte på själva elpriset, eftersom det styrs av börsen Nordpol, utan upphandlingen görs på elbolagens påslag på elpriset, förklarar Bo Lennstam.
Buden som kom in var ordentligt spridda. Energiförsäljning Sverige hade ett påslag på 1,95 öre. Eon 1,99, Vimmerby Energi- och Miljö 3,73, Din el 4,60 och Kraft & Kultur 4,75.
Utifrån det antogs budet från Energiförsäljning Sverige AB.
Då kom kritiken som gjorde gällande att kommunen gjort en dålig affär och att det antagna budet skulle bli betydligt dyrare i slutänden.
Den 19 oktober köpte kommunen elen för de kommande åren. Det gav ett fastpris på 38,83 öre. Till det ska läggas elcertifikat på 3,19 och Bra Miljöval med 1,3 öre.
- Det ger ett totalpris på 43,32 öre per kilowatt för själva elen, och det är vi riktigt nöjda med, säger Bo Lennstam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om