Kritisk mot nedläggning

Bo Lindell, vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Vimmerby, reserverar sig mot nämndens arbetsutskotts förslag att lägga ned skolverksamheten i Locknevi. I en hundra rader lång inlaga motiverar han sitt ställningstagande i fem punkter.

Vimmerby2003-05-14 09:08

Det vore inte bara "okristligt" utan också djupt oansvarigt och ovärdigt att ta nedläggningsbeslutet mitt i sommarpsalmerna.
Förslaget har formulerats av självaste barn- och ungdomschefen i Barnens stad. Denne, om någon, borde ha ansvar för att varje skolnedläggning sker med god planering så att elever, föräldrar och lärare tillsammans hinner få en bra avslutning och samtidigt hinner att förbereda sig för en ny skola, skriver Bo Lindell.
Den projektgrupp som diskuterat frågan var inte enig, vilket inte framgår av minnesanteckningarna. Gruppen har varit samlad fyra gånger. Kommunens representanter har inte förstått vidden av sitt uppdrag, utan endast anammat en del, att identifiera problemen, inte sett möjligheterna för långsiktig och hållbar utveckling i Locknevi.
Av minnesanteckningarna framgår inte att representanterna från Locknevi inte delat politikernas åsikt.
Bo Lindell anser vidare att den pedagogiska kvaliteten inte är sämre i Locknevi än i andra skolor.
Han tar också upp argumentet att man inte får behöriga lärare till skolan i Locknevi.
Det beror på att de sökande av skolförvaltningen fått rådet att söka sig någon annanstans, eftersom skolan ska läggas ned. Man skyller på ett problem som man själv skapat, skriver Bo Lindell.
Han förstår heller inte varför man ska ändra på barnomsorgen, som idag sker vid skolan. I projektgruppen kom man fram till att barnomsorgen inte skulle ändras. På arbetsutskottets sammanträde tog man beslut om att förskoleverksamheten snarast övergår till dagbarnvårdarverksamhet.
Vet inte den ena handen vad den andra gör, undrar Bo Lindell.
Avslutningsvis påpekar Bo Lindell att en kommun i expansion inte lägger ned skolor. Även Locknevi bör få del av inflyttningen till kommunen, men då måste skolan och barnomsorgen få leva kvar i nuvarande form, även om skolan är kommunens dyraste.
Men någonting kan väl Locknevi få kosta, skriver han.
Sammanfattningsvis konstaterar Bo Lindell att skolfrågan i Locknevi ännu en gång hanterats på ett både fegt och fult sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om