– På sina ställen måste man "simma" fram genom granskogen. Det är ingen bra PR för vandringsleden när det är så dåligt röjt, säger Per Åke Svensson, Rumskulla, som själv gått ungefär halva leden i sommar.
En del av den fem mil långa Sevedeleden går förbi precis intill gården i Rumskulla där han bor. Han ser många vandrare passera och en del kommer för att fylla sin vattenflaskor.
Hur många mer som gått hela eller delar av leden under "hemestersommaren" 2020 finns det inga konkreta uppgifter om.
– Det är minst 50 procent fler i år än vad det brukar vara, då ska det inte vara så mycket vindfällor och så illa röjt på vissa sträckor, säger Per Åke Svensson.
Är inte det vildvuxna en del av naturupplevelsen?
– Jo, men det få inte vara så igenväxt att man inte ser vart stigen går, och även de som lätta rörelsebesvär ska kunna gå, tycker han.
Karina Svensson i Pelarne ger en liknande bild.
– Vi har gått där en del i sommar och det är svårt att ta sig fram på en del sträckor.
Hon nämner sträckan Rökulla-Norrlida och vid Amaliagrottan nära Försjön.
– Det är mycket vindfällor och murkna spångar. Där finns en del att göra. Jag tror kommunen har varit ute på några ställen nu, men förr gick de hela sträckan och röjde, säger hon.
Enligt Ola Gustafsson (KD) i kultur- och fritidsutskottet är det få inkomna klagomål.
– Under semestern har vi svårt att hinna med att röja, men de senaste två veckorna har två sträckor röjts, och för att ta bort vindfällor måste vi få veta var de finns.