Matsvinnet i landet är enormt, så även lokalt. Därför testar nu två restauranger i Vimmerby ett nytt koncept, där de säljer överbliven mat från ”dagens lunch” till ett förmånligt pris.
Svårbedömt
– Tankarna kring vårt matsvinn har funnits länge, och jag har diskuterat detta med vår kökschef. Vi beslöt oss då för att testa detta koncept, vilket vi båda tror starkt på, förklarar Magnus Thörnblad, restaurangchef Brygghuset.
– Vi tror att detta kommer väcka synen på vårt matsvinn hos många människor. Bland vår egen personal kanske man lättare ser hur många portioner som blir över efter lunchen. Fast sedan är det inte så lätt att bedöma hur många som kommer för att äta från dag till dag.
Vinnande koncept
– Detta är tänkt som ett komplement till ”dagens lunch”. Dels blir vi ju som sagt av med mängder av mat istället för att kasta den, sedan förenklar detta vardagsstressen för flera personer.
– Jag anser även att detta kan bli en dubbelvinst på flera plan. Säg att två personer ska laga mat till sig, och istället för att ställa sig vid spisen och eventuellt själva öka på matsvinnet så kan de köpa vårt överblivna efter lunchen.
– Ett vinnande koncept på flera plan. Ingen Kan göra allt, fast alla kan göra lite, avslutar Magnus Thörnblad.
Simon Johansson på Smak berättar att de har haft detta koncept sedan starten den 1 april.
– Idén med detta är jättebra, då restauranger och storkök bidrar till stort matsvinn. Vår försäljning av den överblivna maten minskar detta något oerhört, samtidigt som kunderna får vällagad mat med lokala råvaror till priset av frysmat, berättar Simon Johansson.
Svårt att avgöra
– Vi märker av en stor efterfrågan på detta och har en trogen skara kunder, sedan är ju upp och ner med överbliven mat då det är svårt att avgöra hur många kunder som kommer under lunchtiden, så vi garanterar ju aldrig att det finns, avslutar Simon Johansson.