"Håller på att ta död på en hel bransch"

Tiden efter nyår är traditionellt lugna för kommunens restauranger. Det förlängda alkoholstoppet gör det kanske lite väl lugnt.

Brygghusets pubschef Maria Wester säger att läget har varit ansträngt sen i oktober. "Vi kan inte lägga oss ner och gråta utan måste göra det bästa av situationen".

Brygghusets pubschef Maria Wester säger att läget har varit ansträngt sen i oktober. "Vi kan inte lägga oss ner och gråta utan måste göra det bästa av situationen".

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-02-15 18:00

Runt om i landet följer sedan dryga månaden tillbaka en daglig protest mot de regleringar som införts mot krogarna. Varje dag vid klockan 15:00 uppmanas restaurangpersonal runt om i landet att ställa sig utanför sina arbetsplatser och skramla med grytor och kastruller tills dess att myndigheterna betalar ut stöd till branschen.

Även i Vimmerby beskrivs läget som ansträngt.

– De håller på att ta död på en hel bransch, säger Durhan Elezovic, ägare till restaurangen Burgers and Beers i Vimmerby.

Han syftar främst på myndigheternas reglering av alkoholserveringen. Fram till mars är det inte tillåtet att servera alkohol efter klockan 20:00. Vid 20:30 måste restaurangerna i Vimmerby kommun vara tömda på gäster, men i andra kommuner slipper krögare tömningstvånget.

 Även om läget är ansträngt har Elezovic valt att inte delta i manifestationerna klockan 15:00.

– Jag har all respekt för att vi måste ta till åtgärder för att stoppa pandemin. Men det är frustrerande att se fyllda matbutiker när vi måste stänga redan vid klockan åtta, säger Elezovic.

Även på Brygghuset märker man av den pressade situationen:

– Det är inga direkta guldtider nu, men man får göra det bästa av situationen, säger pubchefen Maria Wester.

Hon uppger att restaurangen inte valt att delta i de dagliga protesterna. Men samtliga av de fem andra Åbro-ägda restaurangerna skramlar varje dag med kastruller i protest mot det uteblivna stödet.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!