29-åriga André Norinder är för många Vimmerbybor kanske mest känd som bartender på restaurangen Guldkant, där han jobbat sedan 2022. Han är en erfaren och prisbelönt drinkmakare som tävlat nationellt med bland annat både sin Gin och tonic och sin Margarita.
På fredagen gjorde André dock sin sista dag bakom bardisken och han jobbar numera som säljare inom NTM-koncernen, där Vimmerby Tidning ingår.
– Jag har velat komma tillbaka till sälj väldigt länge, jag har alltid jobbat med det innan. Jag har jobbat lite bar och klubb i Stockholm innan, men det är säljare som alltid varit mitt heltidsjobb. Det är svårt att se en framtid inom restaurangyrket när man jobbar så mycket kvällar och helger, man åldras snabbt och hinner knappt träffa sin sambo, säger André Norinder.
Vad är det som lockar med säljarjobbet?
– Det är just det där sociala, att prata med mycket folk och lära känna många. Jag gillar aktivitet och inom sälj får man bra resultat om man är aktiv, det tycker jag är kul.
Kommer du att sakna livet bakom baren?
– Ja, det kommer jag att göra. Jag kommer framförallt att sakna kollegorna och gästerna. Sen kanske det kan vara så att det finns möjlighet att hoppa in då och då i framtiden också, även om inget är bestämt. Om någon vill ha en bartender till ett privat evenemang är jag väldigt öppen för det också.
André Norinder kommer alltså inte att släppa drinkarna helt och hållet, även om vardagen nu blir en annan.
– Problemet är att man typ inte får tävla med drinkar om man inte jobbar aktivt i bar, men det finns vissa tävlingar som kanske ändå kan vara aktuella. Om det kommer upp spännande möjligheter kommer jag fortfarande att vilja söka. Intresset finns kvar och jag slutar inte för att jag tröttnat på den biten, säger han.
Hur trivs du på nya jobbet, hittills?
– Det är kul och jag är taggad. Men det är mycket info att ta in, jag vill ju liksom komma igång men det är såklart viktigt att gå igenom allting först. Jag har Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning som mitt område, och känner ju många företagare som jag träffat genom baren, jag har ett bra kontaktnät och det tror jag att jag kan dra nytta av, säger André Norinder.