Kröngården breddar utbudet

När Mats Peterson tog över driften av Café Kröngården i våras gick en dröm i uppfyllelse.
– Jag sa upp mig från jobbet redan innan jag la min intresseansökan i brevlådan. Det här är det bästa jag gjort – men det är otroligt mycket jobb.

Mats Peterson tog över arrendet av Café Kröngården i våras och ångrar inte sitt beslut. ”Vi har försökt bredda och utveckla verksamheten och tänker fortsätta på den vägen. Samtidigt finns det ett arv att respektera. Jag vet att det kommer stammisar till Kröngården bara för våfflorna eller räkmackorna, och då gäller det att de åker härifrån nöjda.” Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Mats Peterson tog över arrendet av Café Kröngården i våras och ångrar inte sitt beslut. ”Vi har försökt bredda och utveckla verksamheten och tänker fortsätta på den vägen. Samtidigt finns det ett arv att respektera. Jag vet att det kommer stammisar till Kröngården bara för våfflorna eller räkmackorna, och då gäller det att de åker härifrån nöjda.” Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2018-01-02 15:00

Hösten 2016 kom beskedet att föreningen Kröngården skulle lägga om verksamheten på det populära utflyktsmålet inför 2017. Verksamheten i Kröngårdskyrkan skulle finnas kvar i föreningens regi, men caféverksamheten läggas ut på entreprenad.

Tog över 1 april

Den 31 december 2016 gick ansökningstiden att lämna intresseanmälan ut. Då la Mats Peterson sitt noga övervägda beslut i brevlådan hos föreningens ordförande.

– Jag var aldrig nervös. Hela tiden har jag bara känt att det här var något som passade mig.

Kontraktet skrevs i februari och 1 april tog han över arrendet av caféverksamheten, kanotuthyrningen och badplatsen.

– Jag gillar helhetsgreppet och möjligheterna till utveckling. Det finns massor av idéer, och jag vill hitta en bred plattform där både de gamla stammisarna känner att de vill komma hit och nya gäster hittar till Kröngården.

Ambitionen var redan från start att utnyttja det kontaktnät inom musikbranschen den musiktokiga familjen Peterson har.

– När jag skissade på det här hade jag en förhoppning att inom två år skulle folk höra av sig för att få komma och underhålla på Kröngården. De första hörde av sig redan i slutet av mars, innan jag tagit över. Hälften av de som varit här har själva velat komma hit, bland annat Trio me’ Bumba, som kommer på trettondagsafton.

Stort ansvar

Konserter, underhållningsprogram, konst- och fotoutställningar och föreläsningar har utökat verksamheten. Bokningar för bröllop, minnesstunder, gruppresor och liknande ger en bra bas.

– Det är roligt när folk kommer hit och säger att de inte ens visste att Kröngården fanns och åker nöjda härifrån. Samtidigt är det ett stort ansvar att respektera arvet. Vi förstod att våfflor och räkmackor är något många åker hit för att äta, och då gäller det att de tycker att det är lika bra som tidigare.

Inlett förhandlingar

Från 15 april till 22 september har caféet varit öppet varje dag.

– Det var lite lugnt i 14 dagar innan vi drog igång igen och nu har vi avverkat nio julbord. Det kommer vi att satsa mer på nästa år.

Att arbetsdagarna kan bli både fjorton och femton timmar under perioden av helöppet har inte dämpat entusiasmen.

– Det här är så kul! Självklart är det lite överrumplande när det kommer 700 gäster, som vi haft till valborg och midsommar – då är det mycket som ska klaffa. Men det här är det absolut roligaste jag gjort. Samarbetet med föreningen Kröngården fungerar också så bra.

Nästa år kan det komma att bli förlängd säsong på Kröngården.

– Vi har inlett förhandlingar om att överta ett annat företag, vars verksamhet går att kombinera med det vi gör här – och som verkligen skulle passa oss. Går det i lås kommer vi att kunna förlänga säsongen med åtminstone tre-fyra månader. Och tänk dig bara vad man kan göra här på vintern, skridskobanor på sjön, till exempel.

Fakta

Det bästa som hände 2017:
– Att få möjligheten att ha hand Kröngården, med så mycket potential. Jag har aldrig känt så stor glädje i ett jobb.

Det värsta som hände 2017:
– ”Värsta” vet jag inte, men det svåraste har varit att få ihop det, att täcka med personal och hitta rätt personal som passar till olika uppgifter. Det har varit en ny och rejäl utmaning.

Förhoppning inför 2018:
– Att våra gäster kommer tillbaka och att vi kan fortsätta utveckla det här ännu mer och fylla på med olika inslag och aktiviteter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om