KRÖNIKA: Här målas ingen fan på väggen - inte än i alla fall

Det sägs att anfall är bästa försvar.

Foto:

Vimmerby2015-12-31 08:26


Det sägs ju också att det bästa sättet att undvika en förlust är att förlägga spelet till motståndarnas försvarszon. Båda dessa teser stämmer så klart. Enkelt i teorin. Svårare i praktiken. För i båda fall måste man ha ett anfallsspel värt namnet. Det har inte Vimmerby Hockey i dag. Långt därifrån. Och det börjar redan i uppbyggnadsfasen i egen zon.

Inför matchen mellan Vimmerby och Huddinge pratades det en hel del om gästernas bristfälliga defensiv. Där skulle det vara stabbigt och Vimmerby borde ha stora chanser att straffa gästerna hårt. Så hade det säkert kunnat bli. Men Vimmerby var inte där. Inte påkopplade. Inte nära. Och när man väl var där hade Huddinge en galet bra Tim Sandberg i kassen. Den SHL-meriterade 25-åringen är så lugn, stabil och tät att man har svårt att se hur en puck skulle kunna gå förbi honom. Det känns liksom aldrig farligt.

Det är oundvikligt att inte fastna vid skillnaderna mellan gårdagens lag. Spelet i power play var en sådan. Hur stor skillnad, undrar du? Ungefär tre ljusår, skulle jag säga! Inte så att VH var jättedåligt i den spelformen. Huddinge var däremot sylvasst och skapade massivt tryck vid varje tillfälle. Jag tror inte att Vimmerbys tränare Daniel Eriksson hade gråtit om någon hade slängt en sådan gudabenådad pp-back som Huddinges Kim Lennhammer över honom. Fantastiskt bra offensivt och bäst på isen i går. Den nakna sanningen är att VH verkligen saknar en sådan spelare.

Men här målas ingen fan på väggen. Inte än i alla fall. Det har hänt förr att lag som har inlett med två nollpoängare har lyckats krångla sig vidare till play off. Även om de är lätträknade. En 14 omgångar kort serie tillåter inte några längre förlustsviter. Därför känns det lätt oroväckande att spelschemat berättar om bortamatch mot Troja och hemmamatch mot Södertälje härnäst. I och med de båda inledande förlusterna har VH satt sig i en knepig sits. Poäng i någon, eller helst båda av dessa matcher, är nog i stort sett ett måste för att en play off-plats inte ska rinna laget ur händerna.

Avslutningsvis: Victor Öhman! Den Malmö-fostrade Västerviksforwarden, som värvades från Sundsvall inför den här säsongen, är så het att han håller på att koka sönder. 1+1 mot Vimmerby i premiären. Hattrick i går då VIK slog Hudiksvall borta med 4-3. VIK på sex poäng efter två matcher. Rivalen Vimmerby på noll. Och då är det ändå inte mycket som skiljer. Två uddamålssegrar mot två uddamålsförluster. Plus en del annat i ärlighetens namn.
Men, som sagt: Tolv omgångar återstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om