Kronobergs landshövding om utmaningarna som väntar

Hon var vd på miljöteknikföretaget Mercatus i Vimmerby och blev hösten 2007 landshövding i grannlänet Kronoberg. Nu har hennes förordnande förlängts med tre år, till den 1 oktober 2016.- Jättekul. Jag känner hundraprocentigt engagemang och jag tycker det är en sporrande utmaning att fortsätta utveckla myndigheten och länet, säger Kristina Alsér, som säger att hon har två favoritlän, och står med en fot i varje.

Vimmerby2014-01-04 05:06


Natur och trädgård precis inpå husknuten. Helgerna hemma i Solliden, Locknevi, står i stark kontrast till den minst sagt späckade vardagen i Växjö.
- Skogen och trädgården har aldrig varit så viktiga för mig som nu. Hösten har varit lite extra intensiv, men går det försöker jag komma hit i varje fall varannan helg. Jag har lärt mig att vara bra på att vara "här och nu".
Som landshövding har hon arbetsveckor på 70-80 timmar. Går upp klockan fem, åtminstone tre av veckans fem vardagskvällar är bokade för möten och aktiviteter på residenset eller borta. Under hennes tid har residenset öppnats till en mötesplats för länets offentliga och privata aktörer. Här tas årligen 5 000-6 000 gäster emot.
- Med det vi kallar strategiska samtal kopplas kunskap och kompetens inom alla våra områden ihop, det kan handla om allt från integration och jämställdhet till turism, kvinnligt företagande och naturreservat. Genom information, inspiration och workshops får vi till ett unikt samarbete som för regionens utveckling framåt och det har satt igång olika utvecklingsprocesser i länet.
Efter sex år tycker hon att Länsstyrelsen kommit en god bit på väg mot målet en modern myndighet.
- Jag har hela mitt yrkesliv varit myndighetskritisk och kom in med ambitionen att gå från det fyrkantigt byråkratiska till en servicemedveten myndighet som vet vem vi är till för. Det var en otrolig kulturkrock för mig, och absolut för medarbetarna också. Samtidigt fanns så mycket kunskap och kompetens, sådan bredd och spets hos medarbetarna. Det jag direkt tog mig an var att jobba för att förbättra Länsstyrelsens oförtjänt dåliga rykte. Vi måste vara duktigare på att tala om vår roll och visa att vi gör skillnad i samhället. Som samhällsengagerad entreprenör kunde jag inte tänka mig ett roligare uppdrag.

11 000 handskakningar
Någon har räknat ut att landshövdingen skakar hand 11 000 gånger per år. Men att vara landshövding är inte bara att skaka händer. Kristina Alsér säger att hon inte vill vara galjonsfigur.
- Men det finns områden där det är viktigt att bryta ny mark. I vår blir det Pridefestival i Växjö och det har ett sånt otroligt signalvärde, det är ett tillfälle där det känns viktigt att vara med.
Ur lågkonjunktur och kris har det jobbats hårt med samverkan mellan bland annat kommuner och näringsliv.
- Vi behöver kraftsamla och dela erfarenheter över alla gränser för att vara konkurrenskraftiga. Vi måste också ta vara på kompetens och kraft som finns hos kvinnor, nyanlända och ungdomar. Jag är också glad över att vara ordförande för TvärdraG. Projektet har tillkommit på efterfrågan från både näringsliv och offentlig sektor och vill komma från ord till handling med strategi och aktiviteter för att attrahera nya inflyttare.
Hon har fört med sig sina erfarenheter från företagarvärlden och från en mängd styrelseuppdrag och har inga problem att se de personer länsstyrelsen arbetar med som kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om