KS frias från ansvar - trots allt

Kommunstyrelsen gav en ränte- och amorteringsfri kredit i tio år till ett enskilt Vimmerbyföretag utan att redovisa villkoren för fullmäktige. Revisorernas ordförande bedömer kritiken som en "väldigt grov anmärkning". Ändå får kommunstyrelsen ansvarsfrihet av fullmäktige.

Vimmerby2008-06-25 06:06

Bara miljöpartiets Krister Segergren reserverar sig mot fullmäktiges beslut på måndagskvällen.
- Vem står för säkerheten i den här krediten? Om inte banken vill ge kredit betyder det att ju banken ser för stor risk i ett lån, men då går kommunen in och riskerar skattebetalarnas pengar, för det blir ju dom som får betala om lånet inte kan betalas tillbaka, och krediten i sig kostar ju också kommunen och det här har man dolt för fullmäktige fram tills nu, sade Krister Segergren när årsredovisningen och den känsliga frågan om kommunstyrelsens ansvarsfrihet diskuterades i kommunfullmäktige.
Bakgrunden är välbekant vid det här laget. revisorerna har upptäckt att kommunen sålt industrimarken Plåtslagaren i Vimmerby till VTT Fastighets AB för fyra miljoner kronor. Köpet betalas med en kredit som är fri från både ränta och amortering till halvårsskiftet 2017.
I revisionsberättelsen markerar revisorerna allvarlig kritik mot kommunstyrelsen. Dels för att fullmäktige inte känt till kreditvillkoren när fullmäktige beslutade att godkänna köpeavtalet, dels för att det måste till ett särskilt fullmäktigebeslut om kommunen ska låna ut pengar till andra än de egna bolagen. Revisorerna ifrågasätter dessutom om det ligger inom kommunens ansvar att gå in och agera kreditinstitut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om