Kulturmiljövård med häst

Rationellt och effektivt är ledord i dagens moderna skogsbruk. Men ibland finns det plats för skonsamma hästkrafter.På Tuna gård har man dragit igång ett annorlunda skogsprojekt där gammal igenvuxen mark ska få tillbaka sin karaktär med hjälp av just häst.- Det kommer att bli fint, säger Åke Hammarskjöld på Tuna gård.

Vimmerby2012-10-23 06:09


I helgen var det lite av folkfest när intresserad allmänhet begav sig till markområdet på Tuna gård, som nu ska få nytt liv och återställas. Hela åtta ardennerekipage med timmerkälkar och griplastvagnar var på plats för att jobba.

Nytt liv
Hästintresset går över generationsgränserna.
- Ja, här stämmer det verkligen. Det kom både äldre som minns hur hästen använts i skogsbruket och yngre entusiaster. Själv är jag ingen hästmänniska, men jag försöker lära mig, säger Åke Hammarskjöld på Tuna gård.
Han och Annette Eilert genomför det kulturmiljövårdande arbetet på ett åtta hektar stort område med stöd från Skogsstyrelsen. Det är gammal urskog, betesmark, stengärdesgårdar samt färdvägar som till stor del har vuxit igen som nu ska få nytt liv och återställas.
Området ligger runt ett gammalt torp från 1700- talet på Tuna gårds marker och ger en bra bild av hur det såg ut i det gamla bondesamhället då familjen levde på en bit odlad mark och ved från skogen.
- Det ligger kanske lite torparromantik i botten, men man ska inte glömma att det var ett hårt och tungt liv för människorna som levde här. Nu försöker vi återskapa den gamla karaktären med betesmarker och vi tror att det kommer att bli väldigt fint.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om