Pengarna är ett så kallat kapacitetsstärkande bidrag, för att rusta upp Kulturskolan inför regeringens kommande satsning med fritidskort. Totalt har 30 miljoner kronor fördelats till 245 kommuner. Patrik Svedberg Skog är chef för Kulturskolan i Vimmerby.
Hur mycket pengar hade ni ansökt om?
– Vi hade ansökt om 91 000 kronor så det känns jättebra. Jag fick reda på det alldeles nyss.
Enligt regeringen ska bidraget användas för att samarbeta med andra verksamheter, utbildning av personal eller inköp av material och utrustning med syfte att underlätta för alla barn och unga att kunna ta del av kulturskolans verksamhet, oavsett socioekonomisk bakgrund eller behov av stöd.
Hur ska ni använda pengarna?
– Det är ett så nytt besked så vi måste titta igenom och göra en ordentlig genomlysning. Men först och främst ska det gå till kompetenshöjning hos personalen. Hur vi bättre kan möta barn med särskilda behov och hur vi kan anpassa och upprusta material och lokaler.
Från och med den 1 oktober 2025 kommer det finnas möjlighet att ansöka om fritidskort i två nivåer. Prioriterade målgrupper för Fritidskortet är barn och unga i socioekonomiskt utsatta hushåll och barn och unga som har behov av särskilt stöd. Ett allmänt för 500 kronor per år och barn, och ett särskilt fritidskort om 2 000 kronor per år och barn för hushåll med bostadsbidrag.
Hur arbetar ni med uppsökande verksamhet för att nå ut till dessa grupper?
– Varje år besöker vi alla grundskolor i ett projekt som heter Kulturgarantin. Men vi har också projekt som är sponsrade av Kulturrådet där våra pedagoger åker ut till Bullerbyn eller har lektioner i samband med fritidsaktiviteter. Då är det gratis att medverka. Det kan vara dans, teater och slöjd som erbjuds varje vecka. Men vi måste vända på varje krona. Det är därför vi söker bidrag som från Kulturrådet för att kunna bedriva mer uppsökande verksamhet.
Lyckas ni väcka ett större intresse för Kulturskolan?
– Ja, vi ser att vi får kontakt med fler barn. Många vet inte att det finns kulturskola och känner inte till vårt utbud. Det nya fritidskortet kommer göra det lättare för fler barn och kunna delta i Kulturskolans verksamhet och blir ett komplement till den uppsökande verksamhet som vi bedriver idag.
Kommer ni att kunna utöka kursutbudet?
– Nej, det kommer inte pengarna räcka till. Vi kan heller inte anställa fler pedagoger. Det är inte det som bidraget är tänkt till.
Vad är mest populärt idag på Kulturskolan?
– Dansa är det som de flesta barnen vill göra. Vi har kurser i olika stilar som street och modernt.
Patrik Svedberg Skog berättar att andra populära kurser är film, design, teater, piano, sång, trummor, gitarr, bas. Däremot har de inga kurser i blås- eller stråkinstrument. Där samarbetar de med Hultsfreds kommun.
– Något som är väldigt uppskattat är våra familjekurser i slöjd varannan söndag.
Idag finns det 360 elever på Kulturskolan. Hur många fler som fritidskortet kan generera är svårt att förutse, säger Patrik Svedberg Skog. Han ser positivt på Kulturskolans framtid och nämner det arbetet som gjorts innan han tillträdde i mars.
– Vi arbetar här på Kulturskolan och ute på skolorna i kommunen under lektionstid, våra pedagoger är även verksamma på folkhögskolan och gymnasiet. Samarbeten är viktiga eftersom vi vill nå ut med så mycket kultur som möjligt. Men det är klart att vi hade velat anställa fler pedagoger.
Under höstlovet kommer Kulturskolan att ha kurser som riktar sig till barn med särskilda behov.