Kulturskolan tar ställning mot kriget

"Vi kan tycka och tänka massa saker om det här, men i slutändan är det handling som räknas", säger Kicki Willysson, teaterpedagog på Vimmerby kulturskola och samordnare av en kulturmanifestation till stöd för Ukraina.

"Kulturen är ett oslagbart sätt att stå upp för demokrati och våra rättigheter att få uttrycka sig. Det är viktigt att vi står upp för alla som lever under förtryck", säger Kicki Willysson. 
Ett påskris knutet som en fredssymbol påminner om kulturmanifestationen.

"Kulturen är ett oslagbart sätt att stå upp för demokrati och våra rättigheter att få uttrycka sig. Det är viktigt att vi står upp för alla som lever under förtryck", säger Kicki Willysson. Ett påskris knutet som en fredssymbol påminner om kulturmanifestationen.

Foto: Privat/Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2022-04-06 13:04

Den 13 april öppnat Kulturskolan sina dörrar för en manifestation i kulturens tecken.

– Vi på Kulturskolan känner väl lite som alla känner, att man kan inte bara se på och man vill göra någonting, markera, protestera och fördöma det som händer i Ukraina, säger Willysson och fortsätter:

– Kulturen är en viktig del. All konstnärlig verksamhet handlar om att man har rätt att uttrycka sig och att berätta genom dans, musik, teater och alla olika konstnärliga uttrycksformer. Det är det vi håller på med på skolan och vi kände att vi vill lyfta på taket, öppna dörren och på så sätt dels visa upp vår verksamhet men också som en handling för att markera motstånd och avsky mot det här. 

Det blir en onsdagskväll där hela skolan öppnar upp och flera olika ämnen är involverade. Det blir olika aktiviteter i foajén och i teatern blir det olika typer av framträdande. 

– Det blir dans, teater, musik, sång, kör och lite filmvisning.

Evenemanget är öppet för alla och förhoppningen är att besökarna ska swisha en gåva till UNHCR. 

Hur har gensvaret varit från eleverna att delta i manifestationen?

– Jag har inte hela bilden, men min uppfattning från de andra pedagogerna är att de är på och tycker att det är roligt och vill vara med. Jag vet inte exakt hur många elever som kommer vara med, men några från de flesta ämnena kommer att delta. 

Ni jobbar med barn i olika åldrar. Har kriget i Ukraina varit något som ni har hanterat eller jobbat med på olika sätt i er verksamhet?

– Har det kommit upp så har vi pratat om det, och det har det nog gjort i de flesta grupper, säger Kicki Willysson, som berättar att redan i januari, innan invasionen påbörjats, så startade hon en teatergrupp där de arbetar med en historia om en flicka på flykt.

– I söndags hade vi en öppen repetition för vänner och familj och där pratade vi just om Rim, som flickan i berättelsen heter, och att det finns många Rim just nu – det är många barn som är på flykt. Vi kunde relatera till det och det kändes dels väldigt tragiskt men man får också en annan förståelse när man har jobbat med det på det sättet. Det kan vara svårt när verkligheten blir så tuff, men vi hade bra diskussioner om det, barnen och jag och det kändes fint. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!