Kulturskolans nya satsning efter tuffa åren

Besparingar och omsättning av personal – och framtidstro. Det Kulturskolan gör är något av det viktigaste som finns, tycker Kicki Willysson, teaterpedagog sedan i höstas.

Författeriet ska ge utrymme för de berättelser och historier Vimmerbyborna går och bär på. Först ut är eleer i grundsärskolan, men Kicki Willysson vill att det ska omfatta alla. "Att vi ska ha en del i höstens litteraturfestival känns givet".

Författeriet ska ge utrymme för de berättelser och historier Vimmerbyborna går och bär på. Först ut är eleer i grundsärskolan, men Kicki Willysson vill att det ska omfatta alla. "Att vi ska ha en del i höstens litteraturfestival känns givet".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-06-07 08:00

Att ha ett jobb där man välkomnas med ”vi har längtat efter dig” och det flödar idéer som kan bli både knas och kalas gör förstås inte ont någonstans. Men Kicki Willysson, drama- och teaterpedagog sedan november förra året, är mån om att lyfta tyngden i Kulturskolan:

– Vi har kul. Och det är ett fantastiskt jobb, men man ska komma ihåg att drama och teater är ett demokratiarbete, där vi jobbar med inkludering, normkritiskt tänkande, förmågan att samarbeta, empati. Drama är jätteviktigt och bra att integrera i andra ämnen.

Att ta jobb vid sidan av kafé- och kulturföretaget hemma i Knastorp tarvade både en och två funderare.

– Men det ena ger näring till det andra. Och det är ju så kul. Ungar ger massor tillbaka. 

När kommunen för några sedan sparade på Kulturskolans verksamhet, var protesterna högljudda. Hur skolan mår idag är hon för ny att uttala sig om, betonar hon.

– Tillräckligt med resurser finns det aldrig. Av olika anledningar har det varit en del omsättning av pedagoger. Men det känns som vi är på väg mot rätt håll - vi ska få en större danssal och dramarum i källaren och vi ska få en chef. Det är viktigt att någon driver utvecklingen framåt och ger röst åt en verksamhet som av hävd ofta måste försvara sin existens.

Vimmerbys kulturgaranti, en överenskommelse som ger barn kulturupplevelser varje läsår, är något att yvas över, säger hon.

– Eloge för det. Alla barn pushas inte att söka musikskola eller testa teater, här bjussas man i alla fall på smakprov. Det är en solidaritetstanke. Jag åker runt i skolorna för att träffa pedagogerna som ska ha femmor i höst, alla elever i femman får dramapass på skoltid och det är något man kan använda utifrån klassens behov.

Att utgå från barnens egna tankar och idéer har varit något av ledstjärna. Eleverna i kvällsgrupperna har filat på teman ur egen vardag och då blir det allt från Hollywoodfruar till coronafunderingar. Och arbetet med elever i grundsärskolan gav frö till en ny idé, Författeriet, där inte alls perfekta eller märkvärdiga historier ska ner på pränt.

– Jag tror många har berättelser i huvudet - och är det någon kommun som ska ha ett Författeri är det väl Vimmerby. Grundsärskolan blir pilotgrupp. Jag vill inte sätta något färdigt i händerna på barnen eller se dem som "strösslet på tårtan". Jag vill att idéerna ska komma från dem själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!