Besiktning av både bilen och synen

Går det kolla bilen och synen på samma gång? Javisst! I alla fall en gång om året. Under torsdagen erbjöds alla kunder på Bilprovningen en gratis synundersökning.

Börje Svensson i samtal med Anneli Lindström från Synoptik. "Det här hade jag kanske inte förväntat mig imorse när jag åkte iväg för att besikta lastbilen, men det var en rolig överraskning", säger han.

Börje Svensson i samtal med Anneli Lindström från Synoptik. "Det här hade jag kanske inte förväntat mig imorse när jag åkte iväg för att besikta lastbilen, men det var en rolig överraskning", säger han.

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2023-10-12 20:00

Börje Svensson från Målilla nappade på det erbjudandet direkt. Samtidigt som personalen på Bilprovningen i Vimmerby undersökte hans lastbil kollade han synen under ledning av Anneli Lindström, som till vardags jobbar på Synoptik i Hultsfred.

– Det här hade jag kanske inte förväntat mig imorse när jag åkte iväg för att besikta lastbilen, men det var en rolig överraskning. Verkligen ett jättebra initiativ! Jag tror att många förare skulle behöva kolla synen oftare, på grund av både åldersskäl och all skärmtid. Att kolla på mobilen för länge sliter nog på ögonen, säger Börje Svensson.

Hur gick det för dig?

– Haha, jodå, galant! Jag fick 1.0, vilket är ganska bra. Även lastbilen fick godkänt.

undefined
Samtidigt som kunderna hade möjlighet att kolla synen besiktade Conny Sör bilar på löpande band.

Under tiden som Vimmerby Tidning besökte Bilprovningen var det fem-sex kunder som körde det enkla men viktiga syntestet. Alla fick godkänt.

– Jag hör inte så bra längre, men synen är bra, säger 89-årige Arne Edvardsson.

Då är den stora frågan: Varför genomförs det syntester på Bilprovningen? Annelie Lindström förklarar:

– Det här är en rikstäckande kampanj som genomförs en gång varje år. Det handlar inte om någon fullständig synundersökning, men vi kan på ett snabbt sätt kolla om man har en godkänd syn för att köra bil i trafiken. Det finns undersökningar som visar att var tionde bilförare har problem med synen.

Vad händer om det är någon som har dålig syn i kontrollen?

– Då rekommenderar vi föraren att göra en ordentlig synundersökning. Det brukar bli en väckarklocka.

undefined
Arne Edvardsson från Hultsfred klarade syntestet. "Det här var ett bra idé", säger han om torsdagens kampanj.
undefined
Samberbetet mellan Bilprovningen och Synoptik kallas för "Sveriges största syntest av bilförare".
undefined
Karl-Anders Andersson och Roger Svensson fick godkänt i syntestet. Därefter kunde de slå sig ner vid fikabordet, i väntan på att deras bilar skulle bli färdigbesiktade.
Conny Sör jobbar på Bilprovningen.
Conny Sör jobbar på Bilprovningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!