Kunskap som spräcker tabun

Kunskap ger öppenhet - och spräcker många av de tabun som fortfarande omgärdar psykisk ohälsa. Numera satsar psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby på kurser och utbildningar om både ADHD och bipolär sjukdom.
- Det är ett lite nytt grepp för vår mottagning. Vi vill lyfta kunskapen om psykiska sjukdomar och öka förståelsen hos både patienter och anhöriga, säger Anne Lovén, skötare på mottagningen.

Vimmerby2014-10-04 04:05


Det finns mycket att vinna för den som lär sig mer om sin diagnos.
- Vi är en bred personalgrupp som håller i utbildningarna och bidrar med våra olika kompetensområden. Vi går igenom allt från läkemedel till h hjälpmedel och strategier och vilket stöd som finns att tillgå. Vi pratar om stress, relationer och om arbetslivet. Deltagarna får lära sig mer om sjukdomen och om sig själva, säger Anne Lovén.
På öppenvårdsmottagningen, som har upptagningsområde Vimmerby-Hultsfred kommuner och där personalstyrkan består av 28 personer, har man hittills goda erfarenheter av utbildningssatsningen. Gruppdynamiken är viktig och idealet är 5-8 deltagare och 2-3 grupphandledare. För många kan just tanken på att delta i en grupp framstå som en svårighet i sig.
- Det fungerar väldigt bra om man vågar ta steget, och det är inte farligt. Deltagarna lär sig genom varandra och tillsammans med andra. Det ger bonuseffekter, säger skötare Birgit Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om