Under veckan har videoklipp med mellanstadieelever i slagsmål spridits på sociala medier. Händelsen inträffade på Astrid Lindgrens skola utanför skoltid förra veckan och det var elever i mellanstadieåldern som var inblandade. Sparkar och slag utdelades medan andra elever stod och hejade på och en elev blev utsatt för strypgrepp. När skolan fick kännedom om händelsen kontaktades polisen och skolan har nu också startat en egen utredning.
Enligt uppgifter till Vimmerby tidning ska bråket ha varit kopplat till en TikTok-challange, alltså en utmaning i sociala medier. Detta har dock inte kunnat bekräftas.
Frida Ljung är skolkurator i Vimmerby kommun och är en av flera som jobbar med att utreda händelsen.
– Det här är en stor händelse med många inblandade och nu vidtar vi åtgärder utifrån det som har hänt. Men det är egentligen inget nytt ämne utan vi jobbar ständigt med nätet och socialt samspel, som ingår i vår likabehandlingsplan. Trots att vi jobbar förebyggande händer det saker ändå, säger hon.
Vad är ditt råd till oroliga vårdnadshavare?
– Skärmtiden och allt som finns tillgängligt för barnen i telefonerna är ett bekymmer. Vi har nyligen gjort ett utskick hem till alla vårdnadshavare om att man bör gå in och titta i sina barns telefoner. Det är okej att förbjuda sitt barn att ha vissa appar. Jag tror att föräldrar överlag är rädda för att sätta gränser och att titta i sina barns telefoner. Man kanske tänker att man kränker barnets integritet. Det är inte som att läsa barnets dagbok, det här är verkligheten fast digitalt och det är lika viktigt att hålla koll på vad de gör på nätet som när de är ute på stan med kompisar.
Fritidsgården Fabriken i Vimmerby har inte märkt av några större reaktioner efter händelsen förra veckan. Däremot är mobiltelefoner och hur de används ett ständigt aktuellt ämne.
– De incidenter som vi oftast får hantera är att de tar varandras mobiltelefoner och då får vi gå in och bryta och tala om vad som är rätt och fel och vem som äger vad. Samma sak när det filmas eller fotograferas, då får man prata om det och hur man själv vill bli behandlad. Man hör tendenser att det är lättare att skriva saker till varandra över nätet än att ta det ansikte mot ansikte, och det är väl tyvärr så samhället ser ut idag, säger Camilla Karlsson, fritidsledare och samordnare på Fabriken.