– Det beror kanske mest på att en stor del av barns liv och tid pågår på nätet. Precis som att det händer saker i skolan eller hemma i familjen så händer det saker online som barn vill prata med BRIS om.
Men hon tycker också att det är viktigt att komma ihåg att nätet också kan vara fantastiskt på många sätt:
– Många barn har sina vänner på nätet, man vågar lita lite mer på nätet, man vågar älska lite mer, man vågar be lite mer om hjälp online – där är BRIS ett gott exempel, säger Järnemar och fortsätter:
– Sen finns det också en baksida – att man vågar hata lite mer men där är det också viktigt att komma ihåg att ibland när vi pratar om nätet så tenderar vi att göra det till ett barnproblem, men faktum är att de som hatar mest och begår flest övergrepp online är vuxna.
Kuratorns tips till föräldrar och vuxna i barns närhet:
1. Var nyfiken – ladda ner spelen och sätt dig in i onlinevärlden som dina barn rör sig i. Precis som man frågar om hur det var i skolan idag och vad man åt till lunch och gjorde på rasten, så behöver vi ställa samma frågor till barnen om vad de gör online.
2. Bli inte arg – en del barn beskriver för BRIS att vuxna tenderar att skuldbelägga dem när de berättar att de har blivit utsatta för någonting eller kanske att det blir konsekvenser i form av att internet tas ifrån dem och då är det klart att det blir ytterligare en hämmande faktor för barn att våga vara ärliga med hur de har det på nätet.