Kurs i kravmärkt körning

Om ett par dagar skärps kraven för ekologisk certifiering av bondgårdar. Bland annat måste alla på som jobbar på gården ha en utbildning i sparsamkörning.

Alla kursdeltagaren framför den stora Valtra traktorn. Till vänster Kursledaren Christer Johansson.

Alla kursdeltagaren framför den stora Valtra traktorn. Till vänster Kursledaren Christer Johansson.

Foto:

Vimmerby2014-12-30 07:44


Tidigare i december deltog ett 15-tal bönder i en kurs i sparsam körning på Tuna gård.
Christer Johansson, energi- och teknikrådgivare på LRF Konsult, kom till Tuna Gård för att utbilda bönder från Tuna, Stora Aby och Åkemåla. Innan årsskiftet måste alla som jobbar på en ekologisk gård med KRAV-certifiering genomfört en kurs om sparsam körning.
- Sänka bränsleförbrukningen och minska CO2 utsläppet är oerhört viktigt. Det har redan minskat utsläppen av växthusgaser, men det kan bli ännu bättre, säger Christer Johansson.

Tänka annorlunda
55 procent av energiförbrukningen i lantbruken består av diesel. Den som kör 900 timmar per år och lyckas spara en liter diesel per timme gör på fem år en besparing av 44 010 kronor. En liter diesel ger 2,6 Kg CO2 utsläpp och det betyder mycket mindre CO2 -utsläpp när man besparar en liter per timme. För att nå målet måste bönderna börja tänka annorlunda. Christer Johansson gav många förslag:
- Planera körningen, undvik stopp, övervinn trygghetsmomentet. Det vill säga, håll det flytande även om det är går sakta. Accelerera då det går åt minst energi. Så spara man mer diesel än man tro, säger han.
- Släpp gaspedalen i nerförsbacke, utnyttja rörelseenergin, ha rätt lufttryck i däcken. Vid vägkörning bör det vara lite mer luft. Körteknik med lastning är också värd att tänka på. Vänd inte i onödan, kör bakåt istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om