Att hitta kunniga ledare, förbereda kurser och lista ut vad som går hem är en ständig utmaning för studieförbunden.
– Det är inte alls lätt, och man måste ju också få ekonomi i det. Många gånger har vi peppade kursledare, men för få som anmäler sig. Andra gånger får vi höra att ”det är ingen idé att anmäla sig för det blir ändå inget av”, säger Anna-Karin Cederstrand Karlsson, ansvarig verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan i Vimmerby.
Men den här hösten tror hon blir spännande. När höstens kurser lanserades tog det bara några få dagar för en av dem att bli mer än full – trädgårdsdesign med Beathe Skaate, Vimmerby.
– Jag tror trädgård ligger i tiden och vi ser också ett återväckt intresse för ”nygamla” kunskaper som hantverk. Vi jobbar så mycket med huvudet, så det finns ett behov av det som är avkopplande och att göra något med händerna, säger Anna-Karin Cederstrand.
På höstens program finns också exempelvis tyska, något som studieförbundet tror det finns behov av med tanke på alla tyska turister, munspel, vegetarisk matlagning och röjsågskörkort.
Marianne Leijon, ansvarig för utbudet i Hultsfred, har också grejer på gång:
– Flätstickning i Virserum, kurs i surfplatta/Ipad och tre föreläsningar, som vi hoppas drar lika mycket som de vi haft tidigare. Vi har också en bred verksamhet på bland annat äldreboenden.
Beathe Skaate är glatt överraskad över det stora intresset för trädgårdsdesign.
– Jättekul, det trodde jag nog inte. Jag är ingen utbildad trädgårdsmästare men har jobbat många år med inredning och min mission är att sprida inspiration och få andra att våga göra mera av sin trädgård. Färg, form, rum, behov och funktion tycker jag är viktigt och det är kul att se att intresset för det gröna börjar sprida sig neråt i åldrarna.