Efter ett tips fick vår reporter kontakt med 17-årige Wilhelm Fungmark från Tuna och 18-åringarna Calle Ericson från Södra Vi och Tobias Allén från Vimmerby, tre grabbar som vågade ta steget att flytta hemifrån just för att kunna få en utbildning som de både är intresserade av och som kan ge ett bra arbete i framtiden.
- Jag ångar mig inte en sekund. Utbildning här på Carl Malmstengymnasiet är väldigt bra och när det gäller våra lärare vet jag att vi får den bästa undervisningen som finns, tycker Calle Ericson som verkligen trivs på sin skola.
Calle har visat framfötterna så pass att han även fått sommarjobb på ett litet snickeriföretag på orten.
Calle och Tobias har just avslutat sitt andra år på gymnasiet mitt i Valdemarsvik, som är inrymt i ett av stadens stora industribyggnader där det en gång garvades läder och gjordes skor.
Gymnasieutbildningen här på Carl Malmstens hantverksgymnasium startade 2004 och här har man både program för design och formgivning och med inriktning på möbelhantverk.
De första studenterna har alltså precis slutat här efter tre år och läraren Lars Ewö vet att de är eftertraktade på arbetsmarknaden.
- När det gäller träsidan vet vi att hela branschen skriker efter kompetent och utbildad personal, säger Lars Ewö.
Tio elever tas emot vid varje intag, så det är inga stora klasser på skolan.
- Vi läser kärnämnena ihop med designeleverna, berättar Calle, som tycker det är kul med blandningen av elever med olika inriktningar.
I höst blir det även riksintag på grund av den unika utbildningen och det nationella intresset.
För Wilhelm Fungmark från Tuna var det inget svårt val att välja Valdemarsvik när han såg vad utbildningen leder till.
- Eftersom min pappa är snickare har jag sett vad man kan tillverka av trä i hela mitt liv. Jag gillade träslöjd i skolan och vill gärna lära mig mer om olika hantverk, säger Wilhelm, som inte riktigt vet vilken gren som träarbetare han vill satsa på.
Calle Ericson har redan bestämt sig. Även han har en pappa som arbetar som snickare och längre bak i släkten fanns en morfar som var möbelsnickare.
- Jag känner att jag utvecklats mycket på dessa två år. Under det första året får vi bekanta oss med många olika verktyg och både tälja och snida, för att sedan gå vidare med att tillverka möbler i olika svårighetsgrad. Under detta år har jag gjort en hurts med fanér i venge som ett afrikanskt träslag, berättar Calle.
Eleverna får göra allt från grunden, även ritningar till det de skall tillverka.
Även Tobias Allén har tillverkat en hurts och också börjat att bygga en gitarrlåda med lock av en riktig exklusive gransort från Alperna som är extremt tättväxande.
Ett besök på den sommarutställning som nyligen öppnats i byggnaden där skolan är inrymd visar på ett ännu bättre sätt vad eleverna lärt sig under tiden på skolan.
Där finns både knivar, skålar, möbler, sänghurtsar och vitrinskåp, men även keramik, silverarbeten, plåtskulpturer och andra föremål som eleverna tillverkat under sin skoltid.
Träkillarna får genom skolan arbeta med många fina träslag, som exempelvis valnöt, amerikansk körsbär, mahogny och lacerwood.
När Calle och Wilhelm visar upp de knivar de tillverkat blir man verkligen imponerad.
- Just knivar är speciellt att arbeta med, tycker Calle, som gjort inläggningar av både buffelhorn, valnöt och ask i sitt knivskaft.
Kvalitet och form i främsta rummet
I dag är möjligheterna obegränsade för de ungdomar som vill och vågar hitta vägen till en utbildning utanför hemorten.Vår tidning följde med tre unga killar till Valdemarsvik, som valde en gymnasieskola där de kan utveckla sitt intresse för att arbeta i trä.
Det eleverna får lära sig är att tillverka funktionella möbler, men även tillverka knivar, skålar och andra bruksföremål. På sommarutställningen finns det mesta med.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!