Kvar på Näs tills vidare

Kommunen tillgodoser personalens önskan: Furugatans gruppboende vid Näs får vara kvar. Men "på sikt" vill kommunledningen fortfarande se att boendet flyttas. - Personalens skrivelse ger oss mer tid och nu kan vi ta det här i lugn och ro, säger kommunalrådet Micael Glennfalk (M).

Vill fortfarande flytta Näs. Men kommunalrådet Micael Glennfalk och socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) kan ta det lite lugnare med ett nytt gruppboende efter personalens skrivelse.

Vill fortfarande flytta Näs. Men kommunalrådet Micael Glennfalk och socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) kan ta det lite lugnare med ett nytt gruppboende efter personalens skrivelse.

Foto:

Vimmerby2014-06-10 06:21


Soppan om ett nytt gruppboende fick en oväntad vändning under förra veckan. Då meddelade personalgruppen på Furugatans gruppbostad att man vill behålla sitt gruppboende på Näs - tvärtemot vad socialförvaltningen och politikerna har trott.
Skrivelsen slog ned som en blixt från klar (nåja) himmel - och igår träffades presidierna i kommunstyrelsen och socialnämnden för att diskutera frågan. Trots att personalgruppen beskriver Näs som "en perfekt plats" för ett gruppboende anser kommunledningen att gruppboende ska flyttas.
- På sikt tror vi inte att Näs är en bra placering för gruppboendet. Men det viktiga nu är att vi inte hastar iväg och skapar något provisoriskt och det tror jag att personalgruppen var rädd för. Nu ska vi göra en utvärdering av hur det har fungerat efter sommaren, säger Micael Glennfalk.
- Det viktiga nu är att boendet blir så bra som möjligt. Vi har fortfarande en brist på gruppbostäder, säger Elisabeth Lago Nilsson (KD).

"Ett pressat område"
Anledningen till att politikerna trott att gruppboendet behöver flyttas är att det ligger vägg i vägg med Astrid Lindgrens Näs. Med satsningen på trädgårdarna hoppas ALN på 150 000 besökare per år i framtiden.
Därför står Glennfalk och Lago Nilsson fast vid att boendet ska flyttas "på sikt".
- Vi måste utgå från att det ska bli mycket folk till Näs. Sedan bygger Oxgården ut, Norrgårdens förskola ska ta emot 120 barn. Det är ett pressat område och brukarorganisationen FUB har uttryckt sig väldigt negativt till Näs. På sikt är det inte optimalt, säger Lago Nilsson.
Vad tycker de gode männen?
- Flera av dem tycker att Näs är en bra plats idag och man upplever att det fungerar bättre nu än för en tid sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om