Kvinna drack tio starköl – med barnen i bilen

Barnen trodde att det skulle bli en härlig dag på Astrid Lindgrens Värld. Men mammans öldrickande bakom ratten gjorde att semesterresan tog en helt annan vändning.

Tack vare ett vittne kunde polisen stoppa den rattfulla kvinnan på riksväg 40. I baksätet satt det två barn och sov.

Tack vare ett vittne kunde polisen stoppa den rattfulla kvinnan på riksväg 40. I baksätet satt det två barn och sov.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby2022-12-28 20:00

I en stor sammanställning har Västerviks-Tidningen gått igenom alla grova rattfylleri-domar under 2022. Den kanske mest uppseendeväckande historien har en stark koppling till Vimmerby.

Den 22 oktober 2021 satte sig en mamma och två barn, 5 och 7 år gamla, i bilen för att åka till Astrid Lindgrens Värld. En resa på cirka 25 mil från hemmet i Göteborg. Siktet var inställt på premiärdagen av Höstmarknaden – men familjen kom inte dit.

I polisens förundersökningsprotokoll framgår det att mamman satt och drack öl, samtidigt som hon körde mot Småland.

På riksväg 40 var det en annan bilist som blev misstänksam när kvinnan vinglade kraftigt över vägen. Polisen larmades och inne i Västerviks kommun kunde till slut en patrull stoppa kvinnan. Då låg det både tomma och oöppnade ölburkar i bilen. I baksätet satt de två barnen och sov.

I de efterföljande polisförhören erkände kvinnan att hon drack cirka tio starköl den aktuella dagen och det kanske var ett rop på hjälp. Varför hon körde förbi Vimmerby och fortsatte mot Västervik vet hon inte.

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, hade 1,05 promille alkohol i blodet och dömdes för grovt rattfylleri tidigare i år. Straffet blev villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar.

Totalt var det nio personer som dömdes för grovt rattfylleri under 2022, efter att ha stoppats i Västerviks kommun. I sju av fallen hade förarna druckit stora mängder alkohol. Två av rattfyllorna var narkotikarelaterade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!