Kvinna i färdtjänstens moment 22

En Vimmerbykvinna hamnade i ett moment 22 när hon skrevs ut från sjukhuset och skulle ha skjuts hem vid julhelgen.Kravet att riksfärdtjänst måste beställas tre veckor i förväg innebar att hon borde beställt hemresan - innan hon skadade sig och hamnade på sjukhuset.

Vimmerby2011-01-27 07:32

- Jag trodde det fanns undantag från den här regeln, men så är det tyvärr inte, säger Magnus Danlid, C, vice ordförande i landstingets patientnämnd och som engagerat sig i fallet.
I slutet av november föll kvinnan, som valt att vara anonym, och skadade sig i sin bostad i Vimmerby. Händelsen innebar sjukhusvård i flera veckor. Bara ett par dagar före jul blev hon utskriven från sjukhuset i Västervik. Hon valde då att resa till en dotter som är bosatt i Västervik, för att fira jul. En lösning som både landstinget, kommunens omsorgsförvaltning och kvinnan och dotterns familj var nöjda med. Först vardagen efter jul, den 27 december, var ett möte inbokat i Vimmerby om kvinnas behov av vård och omsorg i fortsättningen.
Det var när hon skulle boka skjuts från dottern tillbaka till hemmet och mötet i Vimmerby som problemen började hopa sig.

Tre veckor i förväg
Kvinnan hade redan förbrukat sin sjukresa när hon åkte från sjukhuset till dottern den 21 december. Skulle hon ha en ny skjuts från dottern till Vimmerby heter den riksfärdtjänst - och en sån måste beställas minst tre veckor i förväg!
Det vill säga ungefär samtidigt som hon ramlade och skadade sig.
Möjligen skulle det kunna gå lite snabbare om hon skickade sin beställning per e-post, men någon skjuts före nyår skulle det inte bli, fick hon veta när hon gjorde beställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om