Ett år sedan försvinnandet – detta har hänt

Agneta försvann och ingen har sett henne på ett år. För familjen Eklund har det inte funnits på kartan att ge upp sökandet trots att insatserna gång på gång inte har givit några resultat. "Engagemanget har varit och är fortfarande jättestort och jättefint", säger Agnetas sambo Matz Eklund.

"Läget är så att vi är nära, jag har resurser så att jag klarar ett tag till och vi kör över sommaren sen får vi se vad som händer", säger Matz Eklund, på årsdagen från hans sambos försvinnande.

"Läget är så att vi är nära, jag har resurser så att jag klarar ett tag till och vi kör över sommaren sen får vi se vad som händer", säger Matz Eklund, på årsdagen från hans sambos försvinnande.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2023-06-21 21:15

Det var vid 18-tiden på tisdagen den 21 juni förra året som räddningstjänsten larmades till Hemsjön, i trakterna kring Björksebo utanför Vimmerby, med anledning av en misstänkt drunkning. Agneta var försvunnen och familjen hade hittat en påse med kläder precis vid sjön. Två dagar senare hade polisen sökt igenom sjön och skogarna runt den utan resultat och organisationen Missing people genomförde sin första av flera insatser i området. Ett år senare har den försvunna kvinnan fortfarande inte hittats.

– Det känns konstigt en sådan här dag, den här veckan. Man bli påmind på ett annat sätt och känslorna kommer extra nära när människor hör av sig ännu mer och undrar vad som händer, säger Matz Eklund, kvinnans sambo, till Vimmerby Tidning. 

undefined
Möckeln fortsätter från ovan.

Polisen fortsatte att söka i området med hjälp av specialhundar och helikopter efter försvinnandet. Veckorna som passerade blev snart en månad och trots flera både stora och mindre insatser från frivilliggrupper, som sökte både i sjön och på land, hittades inga spår.

I slutet av juli förra året, en månad efter försvinnandet, meddelade polisen att de inte planerade att göra fler sökningar men med hjälp av frivilligorganisationer fortsatte familjen att leta. Sökandet flyttas till sjön Möckeln, belägen några kilometer från Björksebo. 

undefined
Kön ringlade sig lång när Vimmerby bio sände Matz Eklunds film Skärgårdsliv till förmån för familjen oh det forsatta sökandet.

När sommaren övergick till höst var engagemanget fortsatt stort. Matz Eklund är dokumentärfilmare och bland annat visades hans film Skärgårdsliv på biografen i Vimmerby och alla intäkter gick till familjen och till det fortsatta sökandet. 

– Engagemanget har varit och är fortfarande jättestort och jättefint. Det är inte bara vi i familjen utan alla runtomkring vill också att vi ska få ett avslut. På något vis kommer vi att få det, känner jag, men sen får man ju börja tänka på att det kanske finns en gräns för hur länge man kan hålla på och leta, säger Matz Eklund.

undefined
Båtsök på Möckeln i mitten av november förra året, precis innan isen la sig på sjön och tvingade fram en paus i sökningarna.
undefined
Dykaren Christian Lind dyker i sjön Möckeln.

Sökandet fortsatte in på hösten och söndagen den 3 november meddelade en frivillig dykare på vattenskoter att han sett någonting han trodde var en kropp i Möckeln, dagen efter att hundar gjort kraftiga markeringar vid sjön. Dykaren åker in till land och när han ger sig ut igen för att markera är fyndet försvunnet. Vid efterföljande sökinsatser med dykare, hundar och sonar-utrustning hittas ingenting och när isarna lägger sig tvingas man göra vinteruppehåll.

undefined
Polisen sökte i med drönare i området kring Möckeln.
undefined
I april i år var sjöpolisen från Stockholm på plats för att söka i både Hemsjön och Möckeln med hjälp av en större båt och radiostyrd Sonar-utrustning. Enligt polisens presskontakt gjordes inga fynd vid sökningarna.

Den 11 april berättar Matz Eklund för Vimmerby Tidning att isarna har släppt och att de privata sökinsatserna vid Möckeln kommer att fortsätta. 18-19 april gör sjöpolisen nya sökningar i både Hemsjön och Möckeln med hjälp av både en större båt och en mindre radiostyrd sonar-utrustning. Efter avslutad insats konstaterade polisens presstalesperson att det inte fanns något att berätta. Polisen avslutade än en gång sina insatser på plats men familjen ger inte upp, åtminstone inte på ett bra tag. 

– Vi jobbar på och vi kör på. Vi har heta markeringar på att det är något i sjön och vi vill hitta någonting för att få ett avslut. Allt pekar på att hon har ramlat i sjön men det är ju inte hundraprocentigt eftersom vi inte har hittat någonting. Läget är så att vi är nära, jag har resurser så att jag klarar ett tag till och vi kör över sommaren sen får vi se vad som händer, säger Matz Eklund.

Flera omfattande sökinsaster, både från polisiärt och privat håll har genomförts.
Flera omfattande sökinsaster, både från polisiärt och privat håll har genomförts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!