Kvinnojour satsar på aktiviteter och utbildning

Samtalen till kvinnojourer fortsätter att öka. Hultsfred Vimmerby Kvinnojour satsar nu på fler aktiviteter och utbildningar.

Kvinnojouren i Hultsfred och Vimmerby erbjuder två skyddade boenden till våldutsatta kvinnor och barn.

Kvinnojouren i Hultsfred och Vimmerby erbjuder två skyddade boenden till våldutsatta kvinnor och barn.

Foto: GA-arkiv / Johannes Widergren

Vimmerby2022-07-19 12:00

Samtal till Kvinnofridslinjen har ökat under första halvåret av 2022, i jämförelse med samma period förra året.

– Det har ökat. Våldet har ökat och kanske är det fler kvinnor som vågar anmäla till polisen eller söka hjälp hos kvinnojouren, säger Elaine Sanches, verksamhetschef för Hultsfred Vimmerby Kvinnojour. 

– Antalet samtal till kvinnojouren ökar ofta på sommaren när det är mycket ledighet.

Just nu erbjuder kvinnojouren skyddade boenden och samtal, men inom snar framtid breddar de sitt arbete ytterligare.

– Nu har vi en ny styrelse och vi tillsammans har samma mål för att verkligen förstärka vår verksamhet. Att erbjuda utbildning och flera möjligheter till samtal, säger Elaine Sanches.

undefined
Antalet samtal till kvinnojouren ökar ofta på sommaren när det är mycket ledighet, berättar verksamhetschefen Elaine Sanches.

En ny satsning kommer även att göras med återkommande fysiska träffar där kvinnor får sysselsättning och kontakt med andra i liknande situationer.

– Vi har tänkt göra olika saker framöver och ha öppet en gång i veckan. Ett tisdagscafé till exempel, där kvinnorna får komma och prata eller bara lyssna, titta på en film och diskutera. Eller läsa några kapitel ur en bra bok och sedan diskutera, berättar Sanches.

Planen är att de ska dra igång i augusti när kvinnojourens volontärer är tillbaka från semestern. De kommer också fokusera på utbildningar riktade till våldsutsatta.

– Det ska kunna förstärka deras självförtroende. Att ha lite mer styrka att inte gå tillbaka igen. Mitt mål är att de verkligen ska se till att det finns möjligheter att börja om på nytt, avslutar Sanches.

Kvinnofridslinjen har hittills tagit emot 22 225 samtal under 2022. Det är i snitt 123 samtal varje dag.
Kvinnofridslinjen har hittills tagit emot 22 225 samtal under 2022. Det är i snitt 123 samtal varje dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!