Fjärrvärmeproduktionen på högvarv

De senaste dagarnas många minusgrader har fått fjärrvärmeproduktionen i Vimmerby kommun att gå för fullt. "Det följer temperaturen helt och hållet", berättar Mats-Lennart Karlsson, värmechef på Vimmerby energi och miljö ab.

Kraftvärmeverket på Tallholmen i Vimmerby producerar både el och fjärrvärme. Nu när kylan slog till ordentligt ökade också produktionen av fjärrvärme rejält. "Absolut att det på värmeproduktionssidan blir mer intäkter de här kalla dagarna och samtidigt ökar bränslekostnaderna eftersom vi behöver mer bränsle", säger vd Olle Fogelin.

Kraftvärmeverket på Tallholmen i Vimmerby producerar både el och fjärrvärme. Nu när kylan slog till ordentligt ökade också produktionen av fjärrvärme rejält. "Absolut att det på värmeproduktionssidan blir mer intäkter de här kalla dagarna och samtidigt ökar bränslekostnaderna eftersom vi behöver mer bränsle", säger vd Olle Fogelin.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2024-01-09 12:00

De senaste dagarna har det varit rejält kallt. På sina håll sjönk temperaturen under 20 grader minus. De låga temperaturen märks tydligt på Vemabs värmeproduktion. 

– Just nu går det 34 megawatt fjärrvärme, berättade Mats-Lennart Karlsson under måndagsförmiddagen. 

– Det kan jämföras med att vi kanske kör ut 4 en sommardag. Det är ungefär tiogånger så mycket energi som går åt en kall vinterdag. När det är omkring minus 20 går det åt nästan det dubbla mot vad det gör när det är nollgradigt. Vi har till och med varit uppe i 38 megawatt. 

undefined
"Det är tio gånger skillnad mellan en julidag och en sådan här dag", sa värmechef Mats-Lennart Karlsson under måndagen.

Finns det ett tak på hur mycket ni kan leverera ut?

– Ja det är klart att det finns något tak. Kör vi allting så har vi väl 60-70 megawatt. Så vi skulle kunna ha det dubbla men då blir det säkert andra begränsningar, men så mycket går det inte åt. 

Ekonomiskt innebär kylan ökade intäkter.

– Det är klart att när vi producerar mer till våra kunder får vi lite ökade intäkter. Sedan får det inte bli alltför kallt för då behöver man gå in med bioolja som är dyr. Men där är vi inte än, säger vd Olle Fogelin.

undefined
"Det finns ingen koppling nu att vi kommer göra ett fantastiskt bra resultat bara för att det är kallt några veckor. Det är klart att det blir bättre för oss men det är många faktorer som påverkar", säger Olle Fogelin vd på Vemab.

I januari höjdes taxorna för fjärrvärmen ordentligt och strax efter kom den stränga kylan vilket ökade hushållens behov. 

Har ni fått några reaktioner på det?

– Inte vad jag har hört nu utan det är rent allmänt att det är tråkigt för oss att behöva höja taxera som vi har gjort. Det finns orsaker, bland annat att bränslepriserna har ökat väldigt mycket för oss. Vi har haft ganska fördelaktiga priser tidigare på bränslet och därför blir höjningen större än vad man önskat.

Kommer ni sänka taxan om bränslepriserna går ner?

– Det är inget jag kan ge svar på här och nu. Vi ska ha en vettig lönsamhet och det är klart att skulle det bli dramatiska skillnader åt något håll så får styrelsen och i sista hand ägaren fatta beslut om vad vi ska ha för avkastningskrav. 

undefined
"Elförbrukningen ökar inte jättemarkant när det blir kallt med tanke på att en majoritet av bostäderna i centralorten och även i kransorterna värms i dag med fjärrvärme. Vi har 1600 villor som har fjärrvärme ungefär i tätorten och alla stora hyreshusen värms med fjärrvärme. Sedan har vi vissa områden där det inte finns fjärrvärme framdraget. Det kan vara de skillnaderna vi ser i elförbrukningen att det går åt lite mer när det blir kallt", säger Carolina Edgren, marknadschef på Vemab.

Samma tydliga ökning på fjärrvärmen har inte setts på elförbrukningen de senaste dagarna. 

– Eftersom de flesta kunderna har fjärrvärme så det blir inte mycket skillnad på elförbrukningen, berättar Carolina Edgren, marknadschef. 

– Det är väldigt positivt att vi har så många kunder som inte är elberoende när det gäller uppvärmning i kommunen. Skulle kunderna inte ha haft ett alternativt system utan varit elberoende hade vi haft jättestora problem när det blir så här kallt. Nu påverkas inte elnätet i den bemärkelsen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!