Kylboxen strandar många turister

Många turister blir på sommaren strandsatta i Vimmerby kommun när bilen plötsligt vägrar köra. Skulden bär ofta kylboxen, menar bärgare Cyril Mårt.

Cyril Mårt och Niklas Mårt kan en hektisk sommardag behöva rycka ut cirka 15 gånger.

Cyril Mårt och Niklas Mårt kan en hektisk sommardag behöva rycka ut cirka 15 gånger.

Foto: Privat

Vimmerby2019-07-31 21:15

En hektisk sommardag kan det vara uppemot 15 bärgningar. En lugnare två. Men ofta när sommarturisternas bilar inte vill ta sig längre och bärgare kallas in menar Cyril Mårt att det beror på att kylboxen sugit energi från bilbatteriet.

– Nu när det har varit väldigt varmt i perioder är det många som velat kyla ner maten på resan, berättar Cyril Mårt.

– Vi har fått bärga många strömlösa bilar där kylboxen stått på när man gått ifrån bilen. Är batteriet inte fulladdat och om kylväskan är av en äldre modell kan det räcka med att bilen står still fyra till fem timmar. De nyare modellerna av kylboxar drar en tredjedel så mycket ström.

Själv har han bärgat bilar i över 20 år och trotts att flera medierna nyligen rapporterat om svenskarnas ökade tendens att semestra inom landet tycker han sig inte ha sett att fler bilar än tidigare behövt bärgats.

– Det brukar alltid vara mer att göra på sommaren. Jag kan inte säga att det har varit mer än tidigare. Men nytt för i år är att fler bilar blivit stående på grund av just kylboxen och fler än vanligt har också behövt bli bärgade för att man tankat fel bränsle. Ofta är det då att man fyllt på vanlig bensin när man har en dieselbil och har man då otur kan det bli dyra konsekvenser.

Det är få platser i kommunen där Cyril inte varit och hämtat semesterfirare. Allra vanligast är att det är turister med nyare bilar som behöver undsättning.

– Ofta är det nya bilar med mycket ny teknik som kan krångla. Gamla bilar brukar man kunna få fart på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!