Nära 800 ska kunna begravas snabbt – om kriget kommer

Församlingarna i Vimmerby kommun gör sig redo att snabbt ta hand om och begrava motsvarande fem procent av invånarna i en krissituation eller krig. Det betyder nära 800 döda människor. I fjol avled knappt 180 personer i kommunen.

Kyrkogårdarna räcker till även i ett värsta scenario med krig, konstaterar Mattias Kessén, kyrkogårds- och fastighetsansvarig i Vimmerby pastorat, som tillsammans med församlingarna i Södra Vi/Djurdala ska ha beredskap för att snabbt hantera och begrava nära 800 människor.

Kyrkogårdarna räcker till även i ett värsta scenario med krig, konstaterar Mattias Kessén, kyrkogårds- och fastighetsansvarig i Vimmerby pastorat, som tillsammans med församlingarna i Södra Vi/Djurdala ska ha beredskap för att snabbt hantera och begrava nära 800 människor.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-02-25 05:00
undefined
Mattias Kessén på den nyare delen av kyrkogården i Vimmerby.

Det är en del i det skärpta beredskapsarbete Svenska kyrkan jobbar med och som gäller alla församlingar i landet för att vara redo om det värsta tänkbara scenario skulle bli verklighet.

– Vi har inte riktigt samma problem som man har i många större städer där det inte finns tillräckligt med plats för så många fler gravar som fem procent av befolkningen innebär. I våra församlingar, där också Vimmerby får räknas om en mindre landsbygdsförsamling, finns det plats så det räcker på kyrkogårdarna, säger Mattias Kessén, som är Kyrkogårds- och fastighetsansvarig i Vimmerby pastorat.

I pastoratet ingår även församlingarna i Rumskulla, Pelarne, Tuna, Frödinge och Locknevi. Utöver det finns Södra Vi och Djursdala församling. Totalt rör det sig om drygt 15 500 människor. Fem procent av det är runt 775. Det kan jämföras med antalet avlidna i hela kommunen som brukar ligga runt 180 per år. 

– Vi har jobbat mer med krisberedskap de senaste åren. Det började under pandemin och sen har det fortsatt med i och med att kriget i Ukraina eskalerade för ett år sen och nu sker en revidering av krisplanen igen, säger Mattias Kessén.

undefined
Kyrkogården i Vimmerby som är gravplats för Vimmerby församling, där även Storebro ingår, består av flera delar. Här på den nyare delen finns plats för fler gravar. Det finns också möjlighet att använda den gamla delen när gamla gravrätter upphör.

Det är i det sammanhanget som Kammarkollegiet och Stiften bland annat gett församlingarna i uppdrag att förbereda sig för att hantera och snabbt begrava fem procent av befolkningen.

Även om utrymmet räcker till på de lokala kyrkogårdarna ser Mattias Kessén andra utmaningar.

– Det handlar om att säkra personal, annars klarar vi ingenting. Vi har haft beredskapsutbildningar, skapat telefonlistor och många väldigt varierande saker. Sen hoppas vi ju alla att det aldrig ska behöva användas, säger han.

I ett värsta tänkbara läge kan många döda behövas tas om hand på kort tid och utifrån helt andra förutsättningar än vad som är det normala i dag.

– Man kan ju tänka sig att det är brist på el och bränsle och svårt med transporter och kremering lär säkert vara svårt. Krematorierna behöver ju mycket energi och bränsle och det kanske prioriteras till annat i ett sånt läge. 

 – Samtidigt är det otroligt hur Ukraina håller civilsamhället i gång trots kriget, så vi får hoppas att vi i Sverige är lika bra på det om det värsta nu skulle inträffa här, säger Mattias Kessén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!