Kyrkan öppnar för den som behöver

Strax efter att kommunen informerat vårdnadshavare på den skola där ett barn avlidit under torsdagen öppnade Vimmerby kyrka dörren för de som behöver en plats att samlas på.

Prästen Nils-Henrik Sikström har lång erfarenhet av att jobba med sorg. Under torsdagskvällen möter han sörjande i Vimmerby kyrka.

Prästen Nils-Henrik Sikström har lång erfarenhet av att jobba med sorg. Under torsdagskvällen möter han sörjande i Vimmerby kyrka.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-09-26 17:45

– Det är naturligt för oss och det första vi gör, kyrkan är öppen och vi har skickat ut vår mest erfarna präst, Nils-Henrik Sikström. Så om man behöver någon att prata med finns en trygg person där, säger Miriam Wredén Klefbeck, kyrkoherde i Vimmerby pastorat.

Prästen Nils-Henrik Sikström begav sig till kyrkan direkt efter beskedet om dödsfallet. Han har lång erfarenhet av att arbeta med sorg under sina många år som präst. När det ofattbara händer och orden inte räcker till, menar Nils-Henrik Sikström att kroppsspråket blir desto viktigare.

– Det viktigaste tror jag är att man finns, att man kan kramas och luta sig mot varandra. För det finns ju inget språk som täcker upp en sådan här katastrof, orden är för lätta.

– Det måste finnas utrymme för tystnaden och tårarna. Man får heller inte vara rädd för tystnaden – den är inte alltid farlig, säger Nils-Henrik Sikström.

Han betonar även att det inte bara är kyrkan som finns som stöd vid en sådan här situation.

– Vi är en del av stöttningen men många andra blir också involverade.

När vi pratar med Sikström är tanken att kyrkan ska hålla öppet för alla fram till 18.30 under torsdagen till att börja med.

undefined
På torsdagskvällen är Vimmerby kyrka öppen och en präst finns tillgänglig för den som söker stöd.
undefined
"Det måste finnas utrymme för tystnaden och tårarna. Man får heller inte vara rädd för tystnaden – den är inte alltid farlig", säger Nils-Henrik Sikström.
undefined
Vimmerby kyrka kommer även hålla öppet under fredagen.
undefined
"Det viktigaste tror jag är att man finns, att man kan kramas får luta sig mot varandra. För det finns ju inget språk som täcker upp en sådan här katastrof, orden är för lätta"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!