Kyrkan säger ja till samkönade

I går sa Svenska kyrkan ja till att homosexuella par ska kunna vigas i kyrkan. Jan Carlsson, ny kontraktsprost i Sevede och Aspelands kontrakt tror inte att det kommer att bli några problem i kontraktet. Eva-Lena Karlsson, vikarierande kyrkoherde i Vimmerby, är ett exempel. - Personligen tycker jag det är skönt att kyrkan kommit till vägs ände och ett beslut och jag har inga dubier när det gäller att viga samkönade par.

Vimmerby2009-10-23 06:18


Igår beslutade alltså en stor majoritet av de 251 ledamöterna i kyrkomötet att Svenska kyrkan ska ansöka om att behålla sin vigselrätt och mötet beslutade också att ändra i kyrkoordningen så att äktenskap ska kunna ingås även av par av samma kön. Enligt kyrkomötets beslut ska homosexuella par börja vigas från den 1 november i år.
Den långa voteringen och det historiska beslutet avslutades med en liten applåd.

Väntat
Eva-Lena Karlsson, vikarierande kyrkoherde i Vimmerby, tycker att det är bra att kyrkan nu tagit ställning.
- Frågan har diskuterats under lång tid och det är bra att det inte är någon impulshandling. Men personligen tycker jag det är skönt att kyrkan kommit till vägs ände.
Hon tycker att kyrkomötets beslut var väntat och detsamma säger kontraktsprost Jan Carlsson.
- Det var ingen överraskning. Jag tycker att båda sidor framfört kloka synpunkter och total enighet kommer vi aldrig att få. Man kan tycka olika, men nu är det det här som gäller och då måste kyrkan hantera det så kärleksfullt och pedagogiskt som möjligt för att ingen ska känna sig utstött.
Han tror att det kan finnas kollegor som även om de är positivt inställda till samkönade relationer i sig har en annan uppfattning när det gäller att utvidga den kyrkliga vigseln till att omfatta även homosexuella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om