När kostnaderna ökar behöver fler hjälp från kyrkorna

Inflation, höga kostnader och lågkonjunktur – det är ord som ständigt florerar omkring oss just nu. För de som redan har små marginaler för att få livet att gå runt, har man kommit allt närmre kanten. Ylva Nilsson, diakoniassistent på Vimmerby pastorat, märker att kostnaderna för att leva har ökat.

En julkasse innehåller allt från mat till sötsaker. Det mesta som behövs för ett julbord. Ylva Nilsson, diakoniassistent på Vimmerbys pastorat har arbetat in i det sista med förberedelserna.

En julkasse innehåller allt från mat till sötsaker. Det mesta som behövs för ett julbord. Ylva Nilsson, diakoniassistent på Vimmerbys pastorat har arbetat in i det sista med förberedelserna.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2022-12-22 20:30

– Det är fler än vanligt i år. Det är många fler familjer. Jag tycker det har ökat för varje år och jag har varit här sen 2018, säger hon och syftar på antalet personer som vänt sig till kyrkan för att få hjälp med julmat och julklappar.

I församlingshemmet i Vimmerbys kök står det fullt med kassar fyllda med julmat, som ska lämnas ut till de som ansökt om stöd inför julen. Ylva Nilsson berättar att det märks tydligt att kostnaderna för att leva har ökat.

– Det är dem som redan lever på marginalen som det nu har tippat över för. Det finns ingen buffert när man kanske har varit sjukskriven ett tag eller studerar. Man har barn och familj och det är lite skört nu. 

undefined
En julkasse innehåller allt från mat till sötsaker. Det mesta som behövs för ett julbord. Ylva Nilsson, diakoniassistent på Vimmerbys pastorat har arbetat in i det sista med förberedelserna.

Samtidigt som hon märker av att fler fått det sämre, så går det åt andra hållet också. De som har det gott ställt, både privatpersoner och företag är mer givmilda.

– Vi har fått in mycket gåvor både från företag men också privatpersoner. Det kommer folk och lämnar en femhundring, en tusenlapp eller två.

undefined
Att man lämnar ut kassar med mat och färdigköpta julklappar beror på att man vill vara säker på att det blir just mat och julklappar. "Jag brukar tänka att när man kommer hit så har man intentionen att det ska bli bra för sina barn, men har man psykisk ohälsa eller är i ett missbruk så styr man inte alltid över det. Man får tänka lite så och då har man uteslutit så och man vet att det kommer fram.", säger Ylva Nilsson.

Har gapet mellan de som har det sämre och det som har det gott ställt blivit större?

– Ja, nu är jag inte en stor samhällsanalytiker och jag vet inte om kyrkan ska vara det heller. Jag vill inte ta någon sådan ställning, men det känns som gapet är större. Hos oss blir det tydligt. 

Till kyrkan söker sig alla typer av människor. De som har missbruksproblematik eller psykisk ohälsa, men också familjer där någon kan ha drabbats av en längre sjukskrivning.

– Det är dyrare att ha barn. Jag har familjer som inte kunnat låta sina barn fortsätta med sin idrott. Spelar du hockey, tennis eller någon annan idrott så kostar det några tusenlappar per termin. Vi kan hjälpa till med en del, men vi kan inte hjälpa med allt.

undefined
Ylva Nilsson fixar det sista med julkassarna.

När man tänker på fattigdom så kan det vara svårt att förstå att det också finns här. Ylva Nilsson beskriver verkligheten som många lever i som en "modern fattigdom". Man har boende och själva grundplåten, men i jämförelse med andra är man fattig och har inte råd med många saker som många andra tar för givet.

– Det är en mamma nu som bara önskade sig kläder till sina barn. ”Jag kan snart inte skicka dem till skolan för de har inget att ta på sig”. Då tänkte jag att någon leksak ska det vara också, så jag köpte till lite extra, så det inte bara blir kläder. 

undefined
Ett gäng julklappar redo att levereras från Vimmerby pastorat.

Kyrkan köper julklappar till barnen, utöver kassen med mat som delas ut. Men behovet av hjälp infaller inte bara kring jul, det gäller hela året och kyrkan stöttar på olika vis genom matkassar och annat.

– Efter jul och nyår brukar det vara många som behöver hjälp. Inte alla, men en del som söker är ganska oplanerade i sin ekonomi, man saknar ekonomiskt tänkande. Helt plötsligt har de inte råd med mat och då behöver de hjälp nu och inte nästa vecka, säger Nilsson och förklarar att man laddar upp med torrvaror och konserver för att kunna dela ut. 

undefined
Matkassarna innehåller allt som behövs inför julborden. I kylen ligger exempelvis köttbullar och prinkorvar som de kommer stoppa ner när det är dags.

Vimmerby Tidning besöker även Korskyrkan dit människor kan komma en dag i veckan för att äta och umgås. Tidigare har det bjudits på fika men från november bjuds även på matigare mackor. Korskyrkans volontär Isabelle Linder säger att de tydligt ser hur hårt många drabbas av de höga matpriserna.

Korskyrkan, tillsammans med Betelförsamlingen i Djursdala, delar ut matkassar inför jul för första gången i år. De möter flera som lever med knappa medel och som behöver avstå flera livsmedel numera. Mjölk samt frukt och grönt är några exempel.

– När vi pratar märker vi hur eländigt och knapert det är. Vissa har knappt råd att ta bussen hit och pengarna räcker inte månaden ut, säger Linder.

undefined
Betelförsamlingens Therese Ek Sandberg och Korskyrkans Isabelle Linder hjälps åt med förberedelserna av matkassarna som delas ut under onsdagskvällen.

Hon och Betelförsamlingens Therese Ek Sandberg menar att julen är en tid då vi generellt unnar oss mer mat och de har fyllt matkassarna med sådant som associeras med denna högtid.

– Det blir inte jul om man inte har det lilla extra. Även om vissa kan känna skam över att behöva ta emot värmer det, säger Linder.

När Vimmerby Tidning besöker Korskyrkan kommer en donation med julklappar till barn från Tuna intresseförening, som delas ut i samband med matkassarna. Både Linder och Ek Sandberg berättar att flera aktörer i samhället vill stötta upp och de samarbetar exempelvis med svenska kyrkan på så sätt att kyrkan kan förmedla kontakt till dem.

undefined
Julklapparna till barn från Tunas intresseförening är redan inslagna.
På Vimmerby pastorat hjälps man åt för att fixa med allt som behövs inför jul och utdelningen av matkassar. Från vänster; Sofia Pettersson, Mattias Kessén, Eva Bertilsdotter och Ylva Nilsson.
På Vimmerby pastorat hjälps man åt för att fixa med allt som behövs inför jul och utdelningen av matkassar. Från vänster; Sofia Pettersson, Mattias Kessén, Eva Bertilsdotter och Ylva Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!