Labbé: Även vaccinerade bör vara försiktiga i påsk

Påsken kommer att innebära utmaningar i ett läge där smittspridningen fortfarande är hög. Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin säger att tänker man rätt så kan man hålla riskerna nere.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist och vaccinsamordnare Marie Ragnarsson vid dagens presskonferens på distans.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist och vaccinsamordnare Marie Ragnarsson vid dagens presskonferens på distans.

Foto: Montage

Vimmerby2021-03-24 13:52

För ett år sedan, inför påsken, möttes inresande till Loftahammar av ett oväntat budskap. Under skylten som hälsar välkommen till den lilla orten, hade någon hängt en ny handskriven skylt. "Men inte nu. Vänd, åk hem!"

Skylten blev en riksnyhet och kommenterades till och med på Dagens Nyheters ledarsida.

Snart är det åter påsk. Stugor i Loftahammar, och campingplatser i Västervik och Öland kan få ta emot husvagnsgäster. Ska vi vara oroliga för att smittspridningen kan ta ny fart med många gäster från andra län?

– Rekommendationen är att resa på ett smittsäkert sätt. Kan man inte resa smittsäkert så ska man inte resa alls. Om man stannar i sin stuga eller husvagn, och har förberett med matinköp, så är risken för smittspridning låg. Det gäller att tänka i varje led, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Hon konstaterar att smittspridningen är ömsesidig. Även den som reser till länet bör vara medveten om att man reser till en region där smittspridningen är i ökande.

Oavsett om man är helggäst eller bofast i länet säger hon att det är viktigt att tänka på antalet kontakter under påsken.

– Liksom julen är påsken en högtid då vi vill umgås mycket i familjen. Det är inte bra att ha ett påskfriande med några människor ena dagen, några andra nästa dag och ytterligare några nya den tredje dagen. Smitta kan spridas även i en liten krets.

Många av oss har äldre släktingar som är nyvaccinerade och som vi sett fram emot att få träffa. Hur ska man tänka där?

– Man ska vara fortsatt försiktig. Vaccinet är inte 100-procentigt. Man kan bli sjuk i alla fall, fast kanske mycket mildare än vad man blivit annars. Vi vet inte heller i vilken omfattning man kan smitta även om man är vaccinerad.

Hon säger att Folkhälsomyndighetens rekommendation är att fortsatt följa de rekommendationer som finns.

– Det är lätt när man fått vaccin att man släpper upp garden. Börjar gå ut och shoppa och bidrar till trängsel. Jag tycker att man ska ta det säkra före det osäkra. Inte träffa någon om man har symptom, och hålla avstånd.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist fyller i.

– Jag tycker att det är viktigt att vi alla, även om man är vaccinerad, är med och föregår med gott föredöme, för att restriktionerna ska efterlevas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!