Labbé: "Det kan helt klart komma en tredje våg"

På nationellt plan varnas det för en tredje våg av covid-19. Men enligt Lisa Labbé Sandelin är läget fortsatt lugnt i länet – än så länge.

"Just nu är det väldigt lugnt och vi väntar besked på ett lite större stickprov om hur mycket av den brittiska varianten vi har, vi har ju bara enstaka fall i dagsläget." säger Lisa Labbé Sandelin.

"Just nu är det väldigt lugnt och vi väntar besked på ett lite större stickprov om hur mycket av den brittiska varianten vi har, vi har ju bara enstaka fall i dagsläget." säger Lisa Labbé Sandelin.

Foto: TT

Vimmerby2021-02-19 06:00

Under onsdagen stod det klart att striktare restriktioner införs i Västra Götaland sedan smittspridningen av covid-19 och då framförallt den nya brittiska virusmutationen ökat i regionen. 

Läget i Kalmar län är fortfarande relativt lugnt, men man väntar ännu på resultatet från ett större stickprov för att se hur utbredd den brittiska virusmutationen är i länet, enligt smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Det är kanske förekomsten av den brittiska varianten som skulle göra att smittspridningen tar fart igen. Man har sett i vissa regioner att det har tagit fart igen, men vi fortsätter att ticka neråt fortfarande och vi verkar alltid ligga några veckor efter så vi får se vad som händer de närmsta veckorna.

– Det kan helt klart komma en tredje våg, säger Lisa Labbé Sandelin.

Enligt Labbé Sandelin kan det ta några veckor innan man ser att den tredje vågen är på gång. 

– Vi intensifierar övervakningen och försöker ha lite mer koll, nu när det är färre fall så är det lättare. 

Hon berättar att man gräver ner sig i fallen och försöker hitta samband och på så vis kunna se om det är på väg att bli ett större utbrott på till exempel ett större företag eller liknande. 

– Då försöker vi bryta smittvägarna snabbare. Men det kan gå på loppet av en vecka som man ser att det börjar röra på sig. 

Torsdagens siffror från Region Kalmar visar att Vimmerby har två nya fall och Hultsfred har inga nya fall. 

Oron för en tredje våg finns också bland regionens politiker. Regionrådet Anders Andersson (KD) vill se att man inför en rekommendation om att bära munskydd i kollektivtrafiken under alla tider, precis som det har gjorts i Västra Götaland. I dagsläget rekommenderas man att bära munskydd i kollektivtrafiken endast under rusningstrafik, men det vill alltså Andersson ändra på. 

– Även om vi inte har sett en lika kraftig utveckling av smittan i Kalmar län, anser jag att vi behöver göra vad vi kan för att inte hamna där heller. Då är rekommendation om munskydd på bussar och tåg alla tider på dygnet rimligt, säger han i ett pressmeddelande. 

Andersson är vice ordförande i Region Kalmars kollektivtrafiknämnd som under torsdagen hade sitt sammanträde. Där beslutades om att ge trafikdirektören ett uppdrag om att förbereda åtgärder inför en eventuell tredje våg, enligt pressmeddelandet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!