Börja med att ställa dig frågan: Är det nödvändigt att resa?
Om "ja", så gäller det att resa så smittfritt som möjligt. Tisdagens besked om regeringens planer på att glesa ut antalet passagerare inom kollektivtrafiken ser Lisa Labbé Sandelin som ett sätt att göra resandet mer rättvist, att även de som inte har egen bil kan färdas mer smittsäkert.
– Syftet är ju att minska risken, menar Labbé Sandelin.
Detta ska du tänka på:
Åker ni bil? Ta då med matsäck, så att ni slipper stanna på nåt matställe längs vägen.
Måste ni tanka? Gå inte in hela familjen på macken.
Resmålet. Ofta reser vi för att hälsa på någon. Ställ frågan: Är det så klokt? Bästa sättet att skydda sig är att inte umgås med andra människor än de du träffar i vardagen. Men att sitta i en stuga med sin egen familj kan vara säkrare än att vara ute på stan.
Reser ni utomlands? Då gäller följande. Svenska medborgare ska testa sig dag 1 och dag 5 när de kommit tillbaka. Alla över förskoleålder ska testa sig. Hela familjen måste sedan stanna hemma i karantän i sju dagar. Detta gäller även barn som är för små för att testa sig. I praktiken betyder det att en veckolång resa kräver två veckors hemmavistelse, minst. Utan smittbärarpenning.
Ha en PLAN. Om någon i familjen blir sjuk under resan, vad gör ni då? Var kan ni testa er? Kan ni isolera er? Kan ni ta er hem?
– Det gäller att tänka i varje steg, avslutar Lisa Labbé Sandelin, för att begränsa smittan så mycket som möjligt.