Labbé om Vimmerby: "Ett av områdena med tuffast läge"

Vimmerby kommun är ett av områdena med störst smittspridning i Kalmar län. Den här veckan har antalet fall ökat med 56 och är uppe i totalt 544.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin och vaccinsamordnare Marie Ragnarsson på Region Kalmar.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin och vaccinsamordnare Marie Ragnarsson på Region Kalmar.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-01-08 18:00

Smittan av coronaviruset fortsätter att öka i länet som nu har 6 975 fall registrerade, vilket är en ökning med 647 fall under den här veckan. Den ökar också i norra länet. Vimmerby hade på fredagen 544 fall jämfört med torsdagens 526 och måndagens 488. En ökning med 18 nya fall det senaste dygnet.

Varför är smittspridningen så stor i Vimmerby nu?

– Det är många faktorer i Vimmerby som påverkar. De hade inte så stor smittspridning i våras.  Det beror även på vart man får in virus och om det hamnar på fel ställe så att säga. Jag kan inte säga att Vimmerby är allra värst, men det är helt klart ett av de områdena med tuffast läge, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare på Region Kalmar under en pressträff.

Hultsfred ökar med 15 och har sammanlagt 531 fall, (Torsdag 516, måndag 480) Västervik ökar minst i absoluta tal, 13, och har nu 1021 registrerade fall av covid 19. (Torsdag 1008, måndag 973)

Antalet sjuka som vårdas i respirator har ökat med en, till nio patienter det senaste dygnet. Sammanlagt är 53 personer som ligger inne på sjukhus för vård.

Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Kalmar kommenterar läget på en livesänd pressträff:

– Det är en mycket stor ansträngning på sjukvården. Det innebär även att vi behöver förstärka resurser att behandla covidsjuka genom att dra ner på annan verksamhet för att frigöra resurser i form av kompetenta medarbetare som behövs för att ta hand om våra patienter, säger Johan Rosenqvist som bedömer läget som väldigt allvarligt.

– Vi är uppe på en nivå som är långt värre än det vi upplevde i våras. Vi har varit där länge och ser ingen tydlig vändpunkt, säger han.

Lisa Labbé Sandelin uppmanar folk att tänka efter extra hur man agerar den närmaste tiden.

– Det jag tycker är den viktigaste faktorn är hur många individer vi träffar. När en ny termin börjar i skolan eller jobbet och man träffar nytt folk. Man ska tänka efter och försöka begränsa antalet personer man träffar så långt man bara kan, säger hon.

Marie Ragnarsson är vaccinsamordnare i Region Kalmar och konstaterar att vaccineringen har kommit igång i hela länet den här veckan.
– Vi har vaccinerat 1876 personer.  Nästa vecka går 2300 doser till ut. Det är brukare på olika former av boende och i hemtjänst och personal på dessa som prioriteras i det här läget, säger hon.

Johan Rosenqvist är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kalmar.
Johan Rosenqvist är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Kalmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!