– Det man kan säga om Vimmerby är ju att vi har en ordentlig ökning av fall där. Det jag kan se hos mig är att det ser ut att vara framförallt från smittspårning, men vi har ju lite begränsad personalstyrka just nu så jag har inga djupare analyser av det än, säger hon.
Att dra några slutsatser kring hur jul- och nyårsfirandet har påverkat smittspridningen i Vimmerby är för tidigt att säga.
– Det är lite tidigt att se det än, om det skulle ha effekt. Om man tittar på hela länet så har det inte slagit igenom så tydligt än. Jag tror att det här handlar om att man fått in smitta i känsliga verksamheter helt enkelt.
Under måndagen konstaterades tre nya fall i Vimmerby. Den totala siffran över antalet konstaterade fall ligger nu på 488 fall, vilket innebär att Vimmerby nu passerat Hultsfred som under måndagen inte hade något nytt fall, och ligger på totalt 480.
I början av december var det svårt att avgöra om de skärpta lokala råden - som senare blev skärpta nationella råd, haft någon effekt. Ett tydligt kvitto på vilken effekt råden fått är fortfarande svårbedömt.
– Om man tittar på vår kurva så ser det ut som om vi befinner oss på en platå, men min bedömning är att vi fortfarande befinner oss i ett ökningsstadie. Platå är det bästa läget men jag tror egentligen att vi har en större smittspridning och jag tror mycket har att göra med att det här viruset är väldigt aktivt så här års, säger Labbé Sandelin och fortsätter:
– Jag tror att om vi inte hade haft restriktionerna så hade läget varit ännu värre. Men de restriktionerna som vi har idag förmår inte att vända trenden, för det är en sådan utmaning med det här viruset som just nu verkar ha sina bästa dagar. Från mitt perspektiv är det jätteviktigt att fortsätta följa restriktionerna, för om vi ska vända kurvan så måste vi minst bete oss så bra som vi gör idag.
Finns det några andra åtgärder som kan komma att krävas inom den närmsta tiden?
– Vi får väl se lite grann vad som kommer från nationellt håll inom de närmsta dagarna och veckorna.
Labbé Sandelin skickar med rådet om att begränsa kontaktnätet så mycket som bara möjligt för att bidra till minskad smittspridning.
– Det är viktigt att hålla det så litet som möjligt, särskilt nu när vi går i ett skifte från ledighet till normalläge med arbetsliv och skola och liknande, då byter man ju kontaktnät igen.