Labbé Sandelin: "Man måste fortsätta orka provta sig"

Den senaste tiden har allt färre fall konstaterats i Vimmerby kommun. Men smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin oroas av att färre provtar sig.

"Vi har fortfarande ett läge där vi har en hög smittaktivitet. Även om vi har halverat sen vår höga topp så är det fortfarande mycket fall." säger Lisa Labbé Sandelin.

"Vi har fortfarande ett läge där vi har en hög smittaktivitet. Även om vi har halverat sen vår höga topp så är det fortfarande mycket fall." säger Lisa Labbé Sandelin.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vimmerby2021-01-27 06:00

– Det bekymrar oss lite, det ser man i hela landet. Det kan dels bero på att det just nu är färre infektioner, både corona och andra, men vi tror också att man är trött på att provta sig för femte eller sjätte gången, så kul är det ju inte, säger Labbé Sandelin. 

Signaler om att en del personer har valt att gå till jobbet trots att man har symptom har nått Labbé Sandelin. Någon uppgift i vilka kommuner det förekommit har hon inte, men det ska ha skett på ett flertal platser i länet

– Särskilt allvarligt är ju det om man går och jobbar med coronasymptom om man jobbar inom vård och omsorg vilket vi också tyvärr får rapporter om. Rekommendationen att testa sig kvarstår ju och det är jätteviktigt att vi har koll på smittoläget. 

För Vimmerbys del förekom det mycket smittspårning under förra årets sista två veckor.

– Det var några utbrott inom vård och omsorg som gör att det blir lite mer provtagning och fler fall identifieras. 

Men nu ser läget ut att ha lugnat sig något. Stora utbrott i vård och omsorg kan få kommunsiffror att snabbt skjuta i höjden.

– Varje kommun har sin egen kurva och de här utbrotten inom vård och omsorg, slår igenom. Det ser ut som hela kommunen sticker iväg men tittar man närmre så är det framförallt kopplat till vård och omsorg. 

Labbé Sandelin skickar med en uppmaning.

– Man måste fortsätta orka provta sig om man har symptom. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!