Labbé Sandelin: Tredje vågen kommer drabba fler yngre

Sedan pandemin började har hon fått minst 15 000 mejl om covid. Smittskyddsläkarens nya vardag är möten – möten – möten och till det ständiga intervjuer.

Förra sommaren var en lugnare period. Återstår att se hur det blir i år. Men Lisa Labbé Sandelin tror att vi får leva med coviden i flera år, och att den kommer att variera med årstiderna.

Förra sommaren var en lugnare period. Återstår att se hur det blir i år. Men Lisa Labbé Sandelin tror att vi får leva med coviden i flera år, och att den kommer att variera med årstiderna.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-03-09 20:00

Det senare är anledningen till att det inte bara är att ringa upp. Det gäller att gå via pressansvarige på region Kalmar och boka tid. Sen ringer hon.

– Hej, det är Lisa Labbé Sandelin. Jag är ute och går här i Kalmar, säg till om det blåser för mycket.

Hon har svårt att erinra sig det allra första hon hörde om covid. Det var ett litet larm bland många andra, en vardagssak för en smittskyddsexpert som ständigt får små varningsflaggor om allt möjligt, från hela världen. 

– Som smittskyddsläkare, och jag är också infektionsläkare i botten, så har man alltid någon form av beredskap. Man har läst, grottat ner sig, är mentalt lite före allmänheten.

undefined
Vi har vant oss vid att se hennes ansikte lite varstans i olika medier, och visst händer det att hon blir igenkänd ibland. "Men jag träffar ju nästan inga människor", säger Lisa Labbé Sandelin.

Men hon minns när hon förstod att det skulle bli stort, det var den där sportlovsveckan i fjällen förra året då jobbmejlen började trilla in.

– Jag minns hur jag tänkte på tåget hem: Nu blir ingenting sig likt, varken för mig eller för resten av befolkningen. Nu kommer jag hem till en annan verklighet.

2019 var Lisa Labbé Sandelin med i artiklar hos oss en handfull gånger, det handlade om vinterkräksjuka och hepatit A och hosta. Sedan mars förra året syns hon inte bara hos oss utan i alla möjliga medier flera gånger i veckan. Från doldis till kändis.

– Jag träffar ju så väldigt få människor numera, men visst händer det att folk nickar igenkännande när jag handlar. Barnen och deras klasskompisar bryr sig inte.

Hur ser en arbetsvecka ut?

– Det är så händelsestyrt, ingen vecka är den andra lik. Det är mycket möten, mycket samverkan mellan olika aktörer, alla vill stämma av och Smittskyddsläkaren är ju också en myndighet så alla mejl ska besvaras. I våras fick jag 100 mejl om dagen, och hade möten varje timme, inklusive lunch. (Du får säga till om det blåser för mycket, jag går in i lä här nu.), säger hon.

Hur ser du på samarbetet med Folkhälsomyndigheten och deras linje att undvika nedstängningar?

– Det kan nog de svara bättre på. Men jag upplever inte att de har den inställningen nu, nu tittar man ju på nedstängningar.

I maj 2020 var socialminister Lena Hallengren kritisk till att regionerna inte testade tillräckligt många och fort.

– Det tog tid för oss (region Kalmar) att få den biten på plats. Vi hade brist på reagens som man behöver blanda proverna med, och vi hade brist på provpinnar. De andra regionerna hade en annan sorts pinne så vi kunde inte få av dem, och reagensen var slut så den gick inte att köpa.

Lisa Labbé Sandelin förklarar logistiken bakom en provtagning, vad som krävs. Och hon fortsätter att påtala vikten av att testa sig, det ska man göra om man misstänker att man kan vara smittad.

undefined
Om digitala möten: "Jag tror att de kommer att bestå även i framtiden. Det är så enkelt och går så snabbt att sammankalla olika aktörer på video från varsitt rum."

Hur ser hon då på den tredje vågen, den som Stockholmarna säger att de befinner sig mitt uppe i?

– Jag tror vi är i början nu. Men det är alltid lättare att se det när man tittar tillbaka, när man är alldeles så här i början vet man inte.

Vad skiljer tredje vågen från de första två? Tror du vi får färre döda för att sjukvården lärt sig mer om viruset?

– Ja, jag tror att vi har mer på plats nu: provtagningar, smittspårning, behandlingar, IVA och vaccin. Det ser vi redan nu, fallen bland de äldre, sköraste, och de som bor på särbo har minskat. Jag tror att tredje vågen kommer att synas mer ute i samhället, bland de yngre. 

Lisa Labbé Sandelin menar att med de nya, mer smittsamma virusmutationerna, som exempelvis den brittiska är det rimligare att alla åldersgrupper kommer att drabbas. Att dödsfallen kommer att minska men att fler blir sjuka och behöver söka vård. Och där är hon bekymrad över att vaccinen kan komma att visa sig mindre verksamma mot nya varianter.

Är du själv vaccinerad?

– Nej, jag följer turordningen. Jag jobbar ju inte patientnära.

undefined
"Vi har alltid haft som mantra redan innan pandemin att man ska tvätta händerna ofta. Vi har lärt barnen att man tvättar händerna när man kommer hem från skolan eller förskolan."

Törs du sia om något slutdatum för detta?

– Absolut inte. Många önskar att få veta när det är över, men jag tror att allt fler börjar förstå att det här kommer att fortsätta trots vaccinen.

Framtiden kommer att vara ett liv med covid och vaccin. Det smittskyddsläkaren ser framför sig är ett förändrat samhälle, där vi får leva med coronan i några år. Där restriktionerna följer säsonger eller kanske årstiderna; lättare på sommaren, hårdare på vintern.

– Det här viruset har en förmåga att överraska oss, det har visat sig flera gånger.

Där sätter vi punkt för intervjun. Jag har fått min halvtimme och Lisa Labbé Sandelin har hunnit ta sin promenad och är tillbaka på kontoret. Redo för nästa möte. 

Lisa Labbé Sandelin

Bosatt i Kalmar med sin familj

Fyller 44 år i sommar

Har varit smittskyddsläkare för Kalmar län sedan 2016 och infektionsläkare sedan 2006.

Utbildad vid universiteten i Lund och Aachen (i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen) och doktorand vid Uppsala universitet

Blev av länsstyrelsen i Kalmar utsedd till Årets krisberedskapare 2020 

Har ett förflutet som fältbiolog i Skåne

Första gången vi intervjuade henne om corona var den 10 februari förra året

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!