Labradoren är vanligaste jycken

I 44 år har schäfern varit Sveriges populäraste hundras. Men nu petar labrador retriever ner schäfern från tronen. - Att labradoren är populär är inte konstigt alls. Det är en hund med många användningsområden, säger Lena Andersson, som har en sådan hund kallad Tjorven i familjen sedan ett år tillbaka.

Vimmerby2011-01-17 07:15

När Svenska Kennelklubben summerar förra årets registreringsstatistik kan man konstatera att det har skett ett tronskifte. Efter att ha legat i topp sedan 1966 är schäfern inte längre Sveriges populäraste hundras. Ny på förstaplatsen är i stället labrador retriever, som under många år legat på andra och tredje plats i registreringsstatistiken tillsammans med golden retriever. Att det blev ett tronskifte beror på att antalet registrerade schäfrar har gått ner snarare än att labrador har ökat. Värt att notera är också att om man slår samman de två hårlagen är chihuahua den numerärt största rasen i Sverige.
Totalt fanns 2 197 registrerade labradorer i Sverige under förra året - två av dem är Tjorven, 8, och Stina, 4, som vi träffade i Källängsparken i Vimmerby.
- Jag kan verkligen förstå att labradoren är så populär. Den har så många användningsområden, har bra näsa - och så är den ju väldigt trevlig, säger Lena Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om