Lag om larm räcker inte

Två äldreboenden, Norrgården i Vimmerby och Centrumhuset i Storebro, saknar fortfarande brandlarm. De klassas som "ordinära boenden". Det gör att det inte finns någon lag som kräver att det ska finnas brandlarm där. Nu vill räddningstjänsten att kommunen tar fram en egen policy med högre ambition än vad lagen skriver.

Vimmerby2008-10-30 07:23

- Vi tycker det är rimligt att det ska vara brandlarm även på den här typen av boenden, och hoppas att kommunstyrelsen tar fram en policy där kravet på brandlarm baserar sig på de boendes tillstånd och rörelseförmåga istället för på boendets administrativa klassificering, säger Tommy Lindström, räddningschef i Vimmerby kommun.
Boverkets normer innebär att kravet på brandlarm endast gäller de institutioner som benämns som särskilda boenden. Såna finns det fem stycken i Vimmerby och samtliga har brandlarm installerat, allt enligt de bestämmelser som råder.
Samtidigt finns det antal andra boenden, som tidigare haft funktionen särskilt boende, men som sedan ett antal år tillbaka klassats om till ordinära boenden av omsorgsnämnden. I de fallen finns det inget krav i lagar och förordningar om att där måste finnas brandlarm, trots att de människor som bor där kan ha lika svårt att röra sig och exempelvis slå larm om en brand, som de som bor på ett särskilt boende kan ha.
Samtidigt finns det de facto ett antal så kallade ordinära boenden som likväl har installerat brandlarm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om