Låga lärarlöner i Vimmerby

Vimmerby sjunker som en sten på Lärarförbundets rankning av landets bästa skolkommuner. 117:e plats 2010 har blivit 230:e plats 2013. Allra sämst är Vimmerby vad gäller lärarlöner. - Det är billigt att leva i Vimmerby, menar barn- och utbildningsnämndens ordförande Magnus Gustafsson (M).

Trots att Vimmerby sjunker på Lärarförbundets rankning av landets skolkommuner tycker Magnus Gustafsson (M) att skolväsendet i Vimmerby är på rätt väg. Målet är en plats bland de tio bästa redan nästa år.

Trots att Vimmerby sjunker på Lärarförbundets rankning av landets skolkommuner tycker Magnus Gustafsson (M) att skolväsendet i Vimmerby är på rätt väg. Målet är en plats bland de tio bästa redan nästa år.

Foto:

Vimmerby2013-10-11 06:32

117:e plats 2010. 159:e plats 2011. 173:e plats 2012. Och 230:e plats 2013.
Vimmerby fortsätter att rasa i Lärarförbundets årliga mätning över landets bästa skolkommuner. Barn-och utbildningsnämndens ordförande Magnus Gustafsson (M) är kritisk mot mätningen.
- Det här är ett och ett halvt år gamla nyheter. Resultaten baseras på läsåret 2011/2012 och vi har gjort insatser efter det. De här resultaten var innan vi tog fram skoldokument och gjorde nya verksamhetsplaner. Och resultaten från 2012/2013 var de bästa på åtta år och visar att vi är på rätt väg.

16 olika kriterier
Lärarförbundets mätning baseras på 16 olika kriterier, som främst inriktar sig på lärarnas situation och elevernas resultat.
Vad gäller de totala resurserna så hamnade Vimmerby på plats 170 bland landets kommuner. Det är en ökning jämfört med förra året (192).
- Vi ökar där, och samtidigt visar det sig att resultaten inte hänger direkt ihop med resurserna. Och vi ökar även i andelen utbildade lärare och lärartäthet.
I ett av lärarkriterierna utmärker sig Vimmerby särskilt negativt - och det gäller lönerna. Vimmerby hamnar 269:a i den ligan, vilket innebär att bara 21 kommuner i landet har lägre lärarlöner.
- Jag är inte expert på löner, men i april tillsköt vi extra pengar och lärarna fick mer pengar i vårens löneförhandling än andra. I hela samhället är man överens om att lärare behöver en löneutveckling, men vi måste prioritera de pengar vi har, säger Magnus Gustafsson och fortsätter:
- Sedan är inte lönerna i Vimmerby höga överlag och det är jämförelsevis billigt att bo i Vimmerby. Pengarna räcker längre om man lever här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om