"Låga lärarlöner speglar resultaten"

268 kommuner har högre lärarlöner än Vimmerby. Det visar Lärarförbundets rankning. Josephine Svensson, lokalombud på Lärarnas Riksförbund, är inte förvånad. - Det speglar skolresultatet, säger hon.

Vimmerby2013-10-12 04:06

I Lärarförbundets rankning särskiljer sig Vimmerby mest vad gäller lärarlönerna. Av landets 290 kommuner kommer lärarna i Vimmerby på plats 269 i löneligan.
Listan baseras på Lärarförbundets statistik från november 2012 och medellönen räknas från fem olika kategorier: grundskollärare i 1-7 och 4-9, lärare i praktiska/estetiska ämnen, förskollärare och fritidspedagoger. Rankningen tar också hänsyn till löneutvecklingen under de fem senaste åren och lönespridningen.
Och Vimmerby ligger alltså på plats 269. Det är en plats sämre än 2012 och klart sämre jämfört med 2011. Då kom lärarnas löner i Vimmerby på plats 171.
- Man får det man ger, lite så är det. Det här visar att det inte är konstigt att vi inte får behöriga lärare och att det inte är några specialpedagoger som vill komma hit, säger Josephine Svensson, lokalombud på Lärarnas Riksförbund i Vimmerby.

Samband med resultaten
Svensson menar att de låga lönerna påverkar elevernas resultat negativt.
- Det speglar skolresultatet. Jag vet att politikerna sällan vill kännas vid det, men det finns statistik på att lärarlönerna och skolresultaten hänger ihop. För att hotta upp verksamheten är det viktigt att ha kompetent personal och de väljer andra ställen, säger hon och fortsätter:
- För att locka hit människor krävs löner. Det är inte allt, men man måste ha något att erbjuda. Det handlar även om befintlig personal och att höja deras status och att kunna behålla dem i verksamheten. Och vad är det som säger att vi ska ha lägre löner än andra lärare? Vi är ingen superliten kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om