Trots kärvt läge – bostadsmarknaden rör på sig

Trots kärvt läge på bostadsmarknaden har 25 villor bytt ägare i Vimmerby kommun bara under sommaren. "Det är bostadsbrist, så köpkraften finns" säger Lisa Danielsson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringars fastighetsförmedling.

25 villor har sålts i Vimmerby under de tre senaste månaderna maj, juni och juli.

25 villor har sålts i Vimmerby under de tre senaste månaderna maj, juni och juli.

Foto: Pressbild

Vimmerby2023-08-12 18:00
undefined
Lisa Danielsson är mäklare på Länsförsäkringars Fastighetsförmedling. Hon har främst Hultsfreds kommun som sitt arbetsområde, men ser för den skull också hur det rör sig i Vimmerby kommun.

Uppgifterna kommer från Svensk Mäklarstatistik, som sammanställer alla genomförda försäljningar och priser från samtliga mäklare. Senaste uppgifterna visar att det sålts 25 villor i Vimmerby kommun under de tre senaste månaderna, tio i maj, åtta i juni och sju i juli. Det är aningen fler än under samma period förra året då det såldes 22 villor i kommunen.

Under de senaste tolv månaderna har det sålts 69 villor i Vimmerby. 

Medelpriset ligger på 11 544 kronor per kvadratmeter. Det gör att en villa på 130 kvadratmeter landar in någonstans runt 1,5 miljoner kronor, beroende på skick och läge. Det är också i linje med medelpriset för de försäljningar som skett som landar in på cirka 1,4 miljoner kronor. Det är aningen högre sett över tolv månader än över de tre senaste, vilket kan tyda på en marginell nedgång. Men enligt Svensk Mäklarstatistik är det för få genomförda försäljningar för att få fram en uppgift om prisutvecklingen i Vimmerby kommun.

undefined
Så har villapriserna i Vimmerby ökat de senaste 25 åren åren. K/T-talet anger förhållandet mellan erlagd köpeskilling och fastighetens taxeringsvärde vid en viss tidpunkt, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Däremot visar statistiken på en rejäl prisökning över tid. På knappt tio år har villapriserna i det närmaste fördubblats i kommunen.

Frågan är dock om det är läge att köpa eller att sälja?

– Det är både och. Folk är i olika skeden i livet och några behöver köpa och någon annan villa sälja. Vi är heller inte lika räntekänsliga i vår del av landet. Men man får vara beredd på att försäljningsprocessen tar längre tid. Folk är mer försiktiga, säger Lisa Danielsson. 

Det finns hela tiden ett intresse för att köpa bostad i Vimmerby, enligt lokala mäklare.
Det finns hela tiden ett intresse för att köpa bostad i Vimmerby, enligt lokala mäklare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!