Lago Nilsson om krisen inom hemsjukvården

Socialförvaltningen har gjort vad den kunnat för att behålla de elva sjuksköterskor som lämnar enheten i år. Det menar socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD). - Det är oerhört svårt att göra något när det inte finns några att få tag i, säger hon.

Socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) tycker att förvaltningen gjort vad de kunnat för att lösa krisen inom hemsjukvården.

Socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) tycker att förvaltningen gjort vad de kunnat för att lösa krisen inom hemsjukvården.

Foto:

Vimmerby2014-08-09 04:06


Det är kris inom hemsjukvården i Vimmerby kommun. Personalen vittnar om kaos och konstant stress - och under året kommer 11 av 23 sjuksköterskor att lämna sina tjänster enligt uppgift från en sjuksköterska som vår tidning pratat med.
- Det här är en ytterst allvarlig situation, både på kort sikt och på lång sikt. De har en jättetuff situation och det går inte att ersätta en sjuksköterska med något annat. Dessutom har de lika mycket jobb på sommaren, säger socialnämndens ordförande och fortsätter:
- Vi har en ständig annons ute och kontakt med bemanningsföretag. Kortsiktigt är det så vi får göra, och fylla på med undersköterskor. Sedan vet jag att det ska hållas flera möten framöver. Hur ska vi kunna locka hit fler? Mer lön? Stödfunktioner? Det måste vi titta på.

"Vi har vidtagit åtgärder"
Redan i februari skickade personalgruppen in en skrivelse om arbetsmiljön till förvaltningsledningen och socialnämnden. Där vittnar merparten om stressrelaterade symtom och enligt Vårdförbundet är det kommunens obefintliga gensvar som ligger bakom den rådande massflykten.
- Det är jättetråkigt om de känner så, men jag tycker att vi har vidtagit åtgärder.
Vadå?
- Vi har bland annat gett MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) i uppdrag att utreda hur arbetet genomförs och det kommer upp i nämnden i augusti. Nämnden ser väldigt allvarligt på det här.
Kunde man ha gjort något för att få de som slutar att stanna?
- Inte som jag ser det. Man har gjort allt man har kunnat.
Vet du varför de har slutat?
- Det kan inte jag svara på. Det vet den ansvariga chefen som har medarbetarsamtal.
Har man erbjudit extra ersättning för att få någon att stanna?
- Jag kan inte svara på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om