Läkare IVO-anmäls efter udda recept – apotek reagerade

En läkare som tidigare varit anställd på Vimmerby hälsocentral har IVO-anmälts efter att ha använt hälsocentralens arbetsplatskod för att skriva ut beroendeframkallande läkemedel. Detta trots att hen inte längre jobbar kvar där.

En läkare har IVO-anmälts efter att ha använt arbetsplatskoden kopplad till Vimmerby Hälsocentral när hen skrivit recept, trots att hen inte längre är anställd där. Bilden är en genrebild.

En läkare har IVO-anmälts efter att ha använt arbetsplatskoden kopplad till Vimmerby Hälsocentral när hen skrivit recept, trots att hen inte längre är anställd där. Bilden är en genrebild.

Foto: Johan Nilsson/Kollage

Vimmerby2024-07-24 12:00

I slutet av maj i år upptäckte ett apotek i Skåne att läkaren "skrivit ut oväntat stora mängder beroendeframkallande läkemedel" till två olika personer och då använt Vimmerby Hälsocentrals arbetsplatskod. Då receptet stack ut sökte apotekspersonalen läkaren genom att ta kontakt med hälsocentralen i Vimmerby, men där jobbar hen inte längre kvar.

Kort därefter meddelade även ett onlineapotek att man fått ett recept på Tramadol, ett beroendeframkallande läkemedel, från samma läkare och med samma arbetsplatskod.

Nu har läkaren anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) eftersom hen inte längre jobbar kvar på den hälsocentral som recepten varit kopplade till.

Som anmälare står Inger Landgren, chefsläkare i primärvårdsförvaltningens ledningsgrupp, Region Kalmar län. Enligt henne ska det inte vara möjligt att använda en arbetsplatskod i utskriften av recept när man inte längre är anställd.

– Exakt hur det har gått till vet ingen i nuläget, utan det är under utredning just nu. Läkaren fanns inte kvar i systemet, så varför det gick att använda arbetsplatskoden vet jag inte, säger Inger Landgren.

Av den anledningen kan hon inte i nuläget uttala sig om eventuella brister i systemet som har gjort det möjligt för läkaren att agera på det här sättet. Det är dessutom första gången hon stöter på den här sortens problem.

Recepten ska ha makulerats och enligt Landgren har en polisanmälan gjorts efter upptäckten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!