Läkaren om smittoläget: "Trenden pekar neråt"

Under några veckor har smittosiffrorna sakta men säkert minskat. Är den tredje vågen av covid-19 på väg att ebba ut?

Fortfarande vårdas många för covid-19 på länets sjukhus, men jämfört med för tre veckor sedan så har belastningen minskat kraftigt. Bilden tagen på annat håll i landet.

Fortfarande vårdas många för covid-19 på länets sjukhus, men jämfört med för tre veckor sedan så har belastningen minskat kraftigt. Bilden tagen på annat håll i landet.

Foto: SOFIA NAHRINGBAUER

Vimmerby2021-05-19 16:00

– Trenden pekar neråt i hela Kalmar län just nu. Däremot ser det olika ut i kommunerna. Några minskar från höga nivåer, och har fortfarande hög smittspridning. Andra ligger lägre, svarar Arsene Nzobandora, biträdande smittskyddsläkare. 

Han jämför länets två största kommuner: Kalmar som mellan vecka 18 och 19 minskade från 400 fall till drygt 200 fall, och Västervik som gick från 108 till 51 fall.

– Vi har också sett hur det har gått upp och ner i vissa kommuner. Oskarshamn hade till exempel tidigt en hög smittspridning, så sjönk den för att sedan blossa upp igen.

Vad beror den minskning vi ser nu på?

– Det är svårt att säga. Det finns flera förklaringar. Vaccinet har haft effekt. Vi ser färre fall i de åldersgrupper där vaccineringsgraden är hög. Restriktioner spelar säkert in. Vi går mot en årstid då det brukar vara färre luftvägsinfektioner.

Det som många är nyfikna på är vad som händer med de lokala restriktioner som gäller fram till och med den 30 maj. 

Kan vi se fram emot en junimånad i större frihet?

– Vi följer utvecklingen, och den kommande veckan blir viktig, säger Arsene Nzobandora.

Någon fingervisning om vartåt det lutar ger han inte. Han säger dock att det är viktigt att inte ha hårdare restriktioner än nödvändigt.

– Vi måste vara flexibla. Det kan betyda att vi lättar på vissa restriktioner, men behåller andra.

På tisdagen meddelade Västerviks kommun att högstadierna får återgå till att helt och hållet bedriva närundervisning, detta efter att man sett att smittspridningen gått ner fyra veckor i följd.

På onsdagen meddelade Region Kalmar att man hade 95 nya fall av covid i länet för det senaste dygnet. Västervik hade fem nya, Vimmerby två och Hultsfred fyra. Det är högre än de senaste dagarna, men redan i går förvarnade regionen att onsdagssiffran kunde bli lite högre eftersom testningen tog fart igen efter fyra helg- och klämdagar. Siffran kan jämföras med för några veckor sedan då Västervik ofta låg runt 20 fall, och Vimmerby har länge legat på runt tio fall per dygn.

Även antalet sjukhusvårdade har stadigt minskat. På onsdagen var 32 patienter inskrivna för covidvård på sjukhus, fyra av dem fick intensivvård i respirator. För tre veckor sedan toppade antalet inskrivna på sjukhus med 57 personer. Som mest fick tolv patienter intensivvård.

Så här långt har 137 dött på länets sjukhus i pandemin. Det senaste dödsfallet meddelades i söndags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!