– Blodtrycksmedel, medel mot schizofreni, antidepressiva, smärtstillande. Alla uttar jag har låtit analysera har läkemedelsrester i sig, menar forskare Anna Roos.
Hon jobbar på Naturhistoriska riksmuseet där hon bland annat undersöker miljögifter och hälsa hos akvatiska toppredatorer.
– Läkemedel är tillverkade av människor för att ha en biologisk effekt vid låg dos. För oss är de jättebra men en utter behöver dem inte. Vi vet inte än vad det har för effekt. Vad händer när medel för till exempel epilepsi, blodtryckssänkande och antidepressiva kombineras i ett djur? Jag skulle gärna veta det.
Hon har bland annat analyserat prover från trafikdödade uttrar från Vimmerby.
–Jag hittade extremt höga halter schizofrenimedicin i ett samlingsprov från Småland. Där ingick uttrar från Vimmerby och Hultsfred.
Anna Roos menar att det hittills finns lite forskning på läkemedelsrester i predatorer.
– Forskare har analyserat sediment, vatten, musslor och fisk på läkemedelsrester. Nästan ingen har analyserat högre upp i näringsväven. Jag tror att det beror på att man tror att ämnena då ska ha brutits ner. Det är anmärkningsvärt och allvarligt att man hittar läkemedelsrester i utter. Jag vill gå vidare med det här och har sökt anslag. Får jag det kommer jag analysera uttrar, fisk och kräftor från Krön och andra sjöar.
Anledningen till att hon hittat rester i samtliga analyserade prover tror hon delvis beror på de lokala reningsverken.
– Nu kan man bygga reningsverk som tar bort läkemedel men det kostar eftersom det är ett extra steg som läggs till i reningsprocessen. Det gör att jag tror att det är de medelstora och små reningsverken som förorenar mest eftersom de ofta inte tar bort läkemedel utan bara kväve och fosfor.
I Vimmerby renas avloppsvattnet inte på läkemedel.
– Det har kommit upp på senare år att läkemedelsrester i vatten kan leda till problematik. En fördel här är att det inte finns ett sjukhus som ger upphov till större mängder, menar VA-chef Emma Jonsson på Vemab.
– Tekniken att rena på läkemedel är ganska ny och det är endast ett fåtal reningsverk i Sverige som gör det. Vi har haft möjligheten att söka pengar till det men kände att vi inte mäktar med eftersom vi redan har en pågående ombyggnation. Framåt kan det bli aktuellt. Både för att vi skulle kunna använda vattnet på ett bättre sätt och för miljö- och hälsoaspekten.