Lamm i fokus på restaurangskolan

Hur smakar samma styckningsdetalj från ett åtta veckors dilamm i jämförelse med ett 10 månader gammalt lamm eller en fyraårig tacka? Påverkas textur och smak av utfodringen? I köket på Vimmerby restaurangskola var det får och lamm som stod i fokus när Stefan Eriksson, Årets Kock 2005, inspirerade fårproducenter från Vimmerbyområdet att hitta vägar att öka värdet på sin råvara.

Olika åldrar, olika raser - och olika sorters foder. Hur påverkar det smaken, mörheten och texturen?

Olika åldrar, olika raser - och olika sorters foder. Hur påverkar det smaken, mörheten och texturen?

Foto:

Vimmerby2018-03-06 13:10

- Vi säger att "det vore gott med lite lamm". Men vad är det för lamm vi äter och vad är det vi tycker är gott?

Kalmar län var ett av de första länen i landet som tog fram en egen, regional livsmedelsstrategi. Strategin har bland annat lett till projektet "Livsmedelsutveckling Sydost", där olika satsningar genomförs i syfte att stärka regional livsmedelsutveckling. Bakom projektet står LRF Sydost, Länsstyrelsen i Kalmar län och Regionförbundet i Kalmar och en av de aktiviteter som genomförs i satsningen är den här kompetensdagen om får med fokus på köttkvalitet, där Vimmerby var först ut.

- Livsmedelsindustrin står för en stor del av arbetstillfällena i vårt län och just lamm är intressant att lyfta. Det är en marknad som ligger i sin linda med stora möjligheter att växa. Trots att köttkonsumtionen totalt minskat något ökar lammkonsumtionen sakta. Efterfrågan på lamm är större än produktionen och importen ligger på ungefär 70 procent, säger Claes Löfvgren, projektledare på LRF Sydost.

Platsen för kompetensdagen var Vimmerby Restaurangskola och förhoppningen är att samarbetet med skolan ska utvecklas över tid.

För inspiration och nya infallsvinklar stod alltså Årets Kock 2005, Stefan Eriksson, som också är aktuell med projektet Exceptionell Råvara - lamm, som kommer att genomföras med Länsstyrelsen i Kalmar och LRF Sydost. Exceptionell Råvara är etablerat sedan flera år, men lamm är ett nytt koncept och förhoppningarna är stora för att fortsätta lyfta näringen.

- Vi pratar om lamm, som om det vore en och samma sak. Men köttet smakar olika beroende på ålder, ras, foder, tillagning och det finns en hel värld att utforska, säger Stefan Eriksson, som guidade köttproducenter och ett par lokala kockar i en provsmakning där man bedömde olika styckningsdetaljer från olika typer av tacka och lamm.

I den nya satsningen på får- och lammproduktion inom livsmedelsstrategin i Kalmar län var kunskapsdagen ett första steg att knyta producenter och kockar närmare varandra.

- Vi behöver prata betydligt mer än vad vi gör och det gäller inte bara mellan kockar och producenter, utan hela kedjan, säger Caroline Hemmingsson, producent som tillsammans med Mats Farne levererade kött till inspirationsdagen i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om