"LandstingsgrÀnsen var viktigast"

Vimmerbybon Björn StÄhlberg blev akut hjÀrtsjuk nÀr han var pÄ jobb i Norrland. Han tog sig till regionsjukhuset i Linköping. Men istÀllet för att fÄ vÄrd dÀr han befann sig skickades han med taxi och ambulans via VÀstervik till Kalmar.

Vimmerby2012-01-31 07:28

Det som hÀnde tidig vÄr 2007 har fÄtt Björn StÄhlberg att tÀnka pÄ kostnadseffektivitet och patientsÀkerhet - och hur grÀnser bokstavligen talat kan pÄverka livet.
- Idag nÀr det pratas om regionindelningar kan man ju bara fundera över om vi skulle hamna med SkÄne. Ska vi Äka till Lund dÄ, om man blir sjuk?
Björn StÄhlberg jobbade tidigare varannan vecka i Norrland. Inför en NorrlandsomgÄng kÀnde han att det inte var som det skulle.
- Jag hade ont i bröstet och gjorde ett EKG hÀr i Vimmerby, men det var okej, sÄ jag Äkte.
VÀl i Norrland försvann orken totalt. Han kunde inte bÀra en vÀska. SmÀrtan strÄlade ut i armen.
- Hade jag vetat att jag var sÄ nÀra en infarkt hade jag naturligtvis inte gett mig ivÀg frÄn Norrland, men dÄ tÀnkte jag att jag inte ville bli liggande nÄgonstans dÀr ingen kunde hÀlsa pÄ mig...

Orkade till Linköping
Han orkade ta tÄget, men bara till Linköping, dÀr hans fru mötte upp och körde honom direkt till regionsjukhuset, dÀr han blev inlagd pÄ hjÀrtintensiven.
Ett arbets-EKG visade att man mÄste göra en kranskÀrlsröntgen. Björn StÄhlberg blev minst sagt förvÄnad nÀr han fick beskedet att den, och en eventuell ballongsprÀngning, inte skulle utföras pÄ sjukhuset dÀr han redan befann sig, utan pÄ lÀnssjukhuset i hans hemlÀn Kalmar.
- Jag bedömdes vara sÄ dÄlig att jag var tvungen att sitta i rullstol. Men likvÀl forslades jag ivÀg med bÄrtaxi till VÀstervik, dÀr jag först fick ligga en natt, och sedan ambulans till Kalmar, dÀr man konstaterade att ett kranskÀrl var igensatt till 90 procent. Det var alltsÄ oerhört nÀra en infarkt. Det hade vÀl varit en sak om jag Äkt frÄn Kalmar lÀn, men nu kom jag ju frÄn Norrland och hade tagit mig till Linköping.
Han Àr pÄ intet sÀtt missnöjd med resultatet. TvÀrtom. BallongsprÀngningen utfördes en fredag och redan pÄ mÄndagen var han frisk nog att vara tillbaka pÄ jobbet.
- Jag Àr vÀldigt nöjd med det. Hade det varit för tio Är sedan hade det blivit en by pass-operation. Hade det varit för 25 Är sedan hade jag fÄtt den dÀr infarkten. Men det jag funderat över sÄ mÄnga gÄnger Àr hur det resonerades, och hur man fattade beslut pÄ grund av grÀnser. Det blev absolut inte effektivare eller billigare för samhÀllet. Och inte sÀkrare för patienten.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om